
 

 

Opinion No. 69-135  

November 24, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Mark B. Thompson III, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Morris Stagner, District Attorney, Ninth Judicial District, Clovis, New Mexico  

QUESTIONS  

FACTS  

A Board of County Commissioners desires to appoint a local insurance agency as an 
exclusive agent for the life, accident, sickness and hospital benefits for the employees 
of the county. The duties of the exclusive agent would be to (1) conduct the survey of 
the needs of the employees for insurance coverage; (2) prepare specifications to be 
submitted in invitations to bid to the insurance companies; (3) take care of all 
mechanical work in the bidding process; (4) recommend to a county commission which 
bid should be accepted; (5) service the policy of the successful bidder as if it were the 
agent of the bidder and receive the commission for such work from the successful 
insurance company.  

QUESTIONS  

Would the appointment of an exclusive agent for the above purposes by a county 
commission violate the Conflict of Interest Act or the Public Purchases Act?  

CONCLUSION  

The appointment of an insurance agent as an exclusive agent for the purposes outlined 
above would be a violation of the Public Purchases Act.  

OPINION  

{*219} ANALYSIS  

The only provision in the Conflict of Interest Act which might have some application to 
this problem is Section 5-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1969 Supp., which 
provides as follows:  

"No state agency shall accept any bid from a person who directly or indirectly 
participated in the preparation of specifications on which the competitive bidding was 
held."  



 

 

Since the exclusive agent would not actually bid on the insurance in this case it appears 
5-12-13 would not be violated in this instance. Furthermore, the Conflict of Interest Act 
applies only to state agencies and that term would not include a county commission. 
See, Ward v. Romero, 17 N.M. 88, 97, 125 P. 617 (1912). See also, Opinion of the 
Attorney General No. 69-19, dated March 12, 1969, where it was held that a school 
district was not a state agency within the terms of the Conflict of Interest Act.  

The Public Purchases Act does apply to the County Commission since it is included in 
the definition of a local public body under that act. See, § 6-5-18 P, N.M.S.A., 1953 
Compilation, 1969 Supp. All purchasing for a local public body must be performed by a 
central purchasing office designated by the governing authority of the local public body, 
with certain exceptions. § 6-5-21 B, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1969 Supp. The 
exceptions to purchasing through a central purchasing office do not apply to the instant 
problem. See, § 6-5-22 B, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1969 Supp.  

If the arrangement between the insurance agent and the central purchasing office of the 
local public body were one in which the agency would provide technical assistance to 
the central purchasing office, we believe the contract with the insurance agency would 
be exempt from the Public Purchasing Act. See Section 5-6-34 B, N.M.S.A., 1953 
Compilation 1969 Supp. The technical or professional service which the agency would 
provide, for a fee, would be in the nature of conducting a survey to establish the needs 
of the employees of the local public body and preparing the specifications for the 
insurance contracts. See also, Opinion of the Attorney General No. 67-118, issued 
October 20, 1967.  

It would appear that the proposal by the insurance agency is not merely one for a 
contract for technical or professional services with the central purchasing office of the 
local public body. Instead, the proposal contemplates that the local public body would 
turn over the entire purchasing process to the insurance agency, which would not 
receive any compensation from the local public body for its services, but would look to 
the successful bidder on the insurance contract for compensation. The insurance 
agency would clearly have its own interest to look after in recommending an insurance 
company to the local public body since it would receive its compensation {*220} from 
the successful bidder.  

It is true that under the general law of agency the local public body could agree to allow 
its agent to work for the agent's benefit as well as that of the local public body. See 
generally, Restatement (Second) of Agency § 387 (1957). But under the Public 
Purchases Act the local public body has no authority to delegate the performance of 
purchasing to someone other than the central purchasing office. Section 6-5-21 B, 
states quite clearly that the purchasing shall be performed by a central purchasing 
office. See also, Opinion of the Attorney General No. 69-87, dated August 4, 1969, 
wherein it was held that the State Purchasing Agent could not delegate his authority to 
state agency procurement officers.  


