
 

 

Opinion No. 69-122  

October 24, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General F. Stephen Boone, Assistant 
Attorney General  

TO: Lloyd J. Frost, Chief, Budget-Financial Control Division, 430 State Capitol, Santa 
Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Is a district court reporter, being paid on a full-time basis, entitled to additional 
compensation for reporting services in magistrate courts during regular working hours?  

2. Is a juvenile probation officer, a full-time employee of the district court, who is called 
upon by the district attorney to act as an interpreter in magistrate court during regular 
working hours entitled to additional compensation for such services?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

OPINION  

{*196} ANALYSIS  

The basis for deciding both questions presented above is the same, as is the result.  

Both individuals are requesting payment for services rendered during regular working 
hours, on Friday July 11, 1969, and each is a full-time employee of the district court 
being paid a statutory salary for full-time work.  

The problem here hinges on whether these two employees were {*197} performing 
official court functions on the day in question or whether they were performing these 
services on a private contractual basis.  

If they were performing the rendered services on a private contractual basis then they 
are entitled to the standard compensation for such services to be paid by whoever 
authorized their employment. But, if such is the case, they would not be entitled to per 
diem and travel expenses since under Section 16-3-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
such travel expenses and per diem can only be claimed by district court employees 



 

 

"while absent from their principal offices upon official business". (Emphasis added). 
Both employees should also have had one day's salary subtracted from their pay for 
that month or one day subtracted from their accrued annual leave, since, if they were 
attending to private interests for the whole day, it would have been impossible for them 
to perform their district court duties at the same time.  

If, on the other hand, both employees were on official court business, as we assume 
they were since both claimed per diem and travel expenses, then each was merely 
doing that for which he was already being paid and neither is entitled to compensation 
in addition to per diem and travel expenses.  

The question of whether or not a court reporter could be paid from the court fund as a 
full-time court reporter and also be paid from the court fund for other court related duties 
assigned by the district judge, exclusive of transcript fees, was answered in Attorney 
General Opinion No. 64-152, dated December 17, 1964, and the conclusion was the 
same as stated above.  

That opinion stated that fulltime employees of the district court are under the 
supervision of the district judge, and the judge could assign to such employees various 
court related duties which, though not specifically related to the particular position or title 
of the employee, were still services rendered to the court. Such duties would be part of 
that individual's obligation to the court, as its fulltime employee, and the employee would 
not be entitled to additional compensation for this performance.  

The only exceptions to this rule would be specific statutory exemptions, such as 
transcript fees for court reporters, and even then it is assumed that the preparation of 
transcripts would be done at such times as not to interfere with other duties.  


