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QUESTION  

QUESTION  

Does the 1967 Presidential Voting Act (Laws 1967, Chapter 125) violate Article 7, 
Section 1 of the New Mexico Constitution?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*221} ANALYSIS  

Laws 1967, Chapter 125, denominated the "Presidential Voting Act," defines "new 
resident" as follows:  

" 'new resident' means any citizen of the United States not qualified to vote in New 
Mexico by reason of his period of residence in this state who, immediately prior to his 
removal to New Mexico, was a citizen of another state and who has been a resident of 
this state for not less than thirty days prior to a presidential election." (Emphasis 
added)  

The Act goes on to provide as follows in Section 3:  

"Any new resident may vote for presidential and vice presidential electors at any 
presidential election, but for no other offices, if he:  

A. otherwise possesses the substantive qualifications to vote in this state, except the 
requirement of residence and registration; and  

B. complies with the provisions of the Presidential Voting Act." (Emphasis added)  

The provision is clearly contrary to Article 7, Section 1 of the New Mexico Constitution. 
In perfectly understandable terms the Constitution requires that the voter reside in New 
Mexico twelve months, in the county ninety days, and in the precinct thirty days prior to 
an election.  



 

 

The above-mentioned constitutional provision has never been held to violate the 
Federal Constitution. See Arledge v. Mabry, 52 N.M. 200, 195 P.2d 621.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


