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QUESTION  

QUESTION  

Is the Executive Director of the Commission on Indian Affairs required to post bond 
during the time of his appointment and while he is in the performance of his duties?  

CONCLUSIONS  

No.  

OPINION  

{*68} ANALYSIS  

The subject of official bonds is covered in Sections 5-2-1 through 5-2-12, N.M.S.A. 1953 
Comp. Section 5-2-9, supra, requires:  

"Recording as prerequisite to discharging duties of office. -- Each and every person who 
may hereafter be elected or appointed to office in this state, required by law to give 
bond, shall file the same for record before entering upon the discharge of the duties of 
the office."  

According to the statute cited above, a public official must only file a bond when he is 
required by law to give such bond. See also Section 11-2-37, N.M.S.A., 1953 Comp., 
which deals with the "form" and "payment" of official bonds and also recites that the 
official must be required to give bond "by the laws of this state" before the statute 
becomes operative.  

Turning to the New Mexico law relating to the Commission on Indian Affairs, we find no 
such requirement. Sections 73-31-2 through 73-31-6, N.M.S.A. 1953 Comp., provide for 
the establishment, organization and duties of the Commission, but is completely silent 
as to a bond requirement by any of the Commission members.  

We conclude, therefore, that no official surety bond is required by law for the office or 
position of Executive Director of the Commission on Indian Affairs.  


