
 

 

Opinion No. 66-72  

June 6, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Robert L. Thompson, Engineer, Electrical Administrative Board, 1824 Lomas 
Blvd. N.E., Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is an electrical contractor validly licensed by the New Mexico Electrical Administrative 
Board, also required to possess an additional license issued by the Contractors' 
Licensing Board, before he may lawfully carry on his Electrical Contracting business?  

2. Is he required to be additionally licensed by the Contractors' Licensing Board, before 
he may lawfully install a pole or structure, which is to be used solely for supporting a 
sign?  

3. May the Contractors' Licensing Board issue licenses to build and install poles or 
structures required to support electrical signs?  

4. In doing the work described in question (3) must the contractor also possess a 
license issued by the Electrical Administrative Board?  

CONCLUSIONS  

1. No, unless he does contracting work which is not under the jurisdiction of the 
Electrical Administrative Board.  

2. No.  

3. Yes.  

4. No.  

OPINION  

{*89} ANALYSIS  

During the past second session of the Twenty-Seventh Legislature an amendment to 
Section 67-16-3, N.M.S.A., 1953 Compilation was passed. The amended Statute which 
is currently in force and in effect is part of the Contractors' Licensing Law dealing with 



 

 

the necessity for securing contractors licenses. The amended portion of the law is set 
forth as follows:  

"C. Any person, firm, copartnership, corporation, association or other organization, or 
any combination thereof, licensed by the electrical administrative board or the plumbing 
administrative board as is authorized under the respective laws governing said boards 
contained in Section 67-19-1 through 67-19-21 and Section 67-22-1 through Section 67-
22-24 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, as amended, shall be 
specifically exempt from the provisions of the "Contractors' License Law" and may 
enforce any mechanics lien, other legal claim {*90} or remedy in any of the courts, in 
this state without possessing a license as required under the "Contractors' License 
Law." However such person, firm, copartnership, corporation, association or other 
organization, or any combination thereof, shall be required to be licensed by the 
contractors' license board for the performance of any act other than an act permitted by 
law under which the person, firm, copartnership, corporation, association or other 
organization or combination thereof is licensed."  

This amendatory act was the legislature's response to a recent New Mexico Supreme 
Court decision, Martinez v. Research Park, Inc., 410 P.2d 200, 206, originally decided 
by the New Mexico Supreme Court April 5, 1965, on rehearing December 6, 1965, the 
second Motion for Rehearing was denied January 17, 1966. In this case the Supreme 
Court in effect reversed two opinions issued by this office. The Attorney General's 
Opinions overruled were numbers 58-64 and 60-175. In the former we advised that 
electrical contracting businesses were to be solely licensed by the Electrical 
Administrative Board. In the latter the Plumbing Administrative Board was advised that 
specialty Plumbing Contractors need only have a license as required under the 
Plumbing Code. The Court, in its substituted opinion on rehearing, held that a licensed 
New Mexico Electrical Contractor was also required to have a license issued by the 
Contractors' Licensing Board, before he could lawfully apply to a district court to enforce 
and foreclose his mechanic's lien. In arriving at this decision the Court interpreted 
Section 67-16-2 and 67-16-3 of the Contractors' Licensing Law, N.M.S.A., 1953 
Compilation as including "Electrical Contractors" under the general category of 
"Contractors". The Court concluded with the statement that if Electrical Contractors 
should not be licensed under the Contractors' Licensing Law, then the legislature should 
enact an appropriate change in the law.  

As seen from the amendatory act set forth above the legislature favorably responded. 
Now both an electrical and plumbing contractor may carry on business and enforce any 
mechanic's lien or other remedy in any of the courts of this state without possessing a 
New Mexico Contractor's License, provided, of course, that the contractor in question be 
properly licensed by the plumbing or electrical board. The legislature in the passage of 
this amendment solved still another problem which has plagued the respective boards 
for years. The problem concerns dual licensing in areas where contracting as defined 
under the Contractors' Law is an incidental part of the work performed by an electrical or 
plumbing contractor. Up until the present time when such overlapping jurisdiction 



 

 

occurs, the contractors' board has required such work to be performed with a 
contractor's license, which brings us to the second question presented in this opinion.  

The Contractors' Licensing Board under K 10 of its rules and regulations filed with the 
Supreme Court Librarian on September 6, 1965, requires a contractor's license for "sign 
construction". This additional license has always been required of an Electrical 
Contractor holding a Class C Electrical Contractor License which specifically "allows the 
holder to service and install Signs and Outline Lighting". (See page 5 1966 Electrical 
Code issued by Electrical Administrative Board of New Mexico January 1, 1966). This 
Electrical License classification was validly adopted and is expressly pursuant to the law 
administered by the Electrical Administrative Board of this state. This law Section 67-19-
1 through Section 67-19-21, N.M.S.A., 1953 Compilation applies:  

"to all installations of electrical conductors, wiring, conduits, fixtures, devices, appliances 
or other electrical equipment or materials, hereinafter defined as " electrical wiring " 
within or on public or private buildings, structures, or premises, except as hereinafter 
provided." Section 67-19-1, supra. (Emphasis added.)  

Further, Section 67-19-2, supra, defines an "Electrical Contractor" as one who is 
engaged in the business of, "installing or repairing electrical {*91} wiring, conduits, 
devices, fixtures, equipment, or other electrical materials." Section 67-19-8, supra, 
requires that electrical contractors be duly licensed by the Electrical Administrative 
Board.  

The Contractors' Licensing Board also has the authority to license the construction 
required in the installation of an electrical sign. Such authority is found under Section 
67-16-2 of the Contractors' Licensing Law which defines a contractor as including one 
who "constructs, alters, repairs, adds to or improves any building excavation, water well, 
or other structure, project, development or improvement, or any part thereof." Thus both 
boards up until the present time under the statutory authority cited above have required 
an electrical contractor to have two licenses (one with each board) to install a sign.  

It is our opinion that this inequitable circumstance has been eliminated by the 1966 
amendment to Section 67-16-3 of the Contractors' Licensing Law quoted in the 
beginning of this opinion. Again, for your examination, we set forth below the portion of 
the amendment leading us to this conclusion.  

"However such person, firm, copartnership, corporation, association or other 
organization, or any combination thereof, shall be required to be licensed by the 
contractors' license board for the performance of any act other than an act permitted 
by law under which the person, firm, copartnership, corporation, association or 
other organization or combination thereof is licensed." (Emphasis added.)  

In the application of the above statute to the problem at hand it clearly appears that the 
Contractors' Licensing Board can only require a contractor's license of an electrical 
contractor, when he is performing contracting work, which is not included under the 



 

 

Electrical Administrative Law. Therefore, since the installation of electrical signs is an 
act permitted by the Electrical Administrative Law, supra, an electrical contractor 
licensed by the Electrical Administrative Board is no longer required to possess a New 
Mexico Contractor's License before he may lawfully install electrical signs. This 
necessarily and obviously covers the entire installation, including the pole or structure 
required to support the signs. We draw this conclusion because of the plain meaning of 
the word "install" which means "to set up or fix as a lighting system for use or service; to 
establish in a place." Webster's New Collegiate Dictionary.  

However it must also be pointed out that the construction work required to support the 
sign may also be lawfully undertaken by one holding a license pursuant to Rule K 10 of 
the Contractors' Licensing Board. This is so because the 1966 Amendment in question, 
does not take away any statutory licensing authority of the Contractors' Licensing 
Board. It only exempts a validly licensed electrical contractor from the additional 
requirement of a contractor's license for work validly performed under the jurisdiction of 
the Electrical Board.  

Thus from the analysis above it is seen that "dual licensing" is no longer required in 
areas of "dual jurisdiction" existing between the two boards. In areas of work which 
come under the jurisdiction of both boards only one license is necessary by reason of 
this 1966 amendment to the Contractors' Licensing Law. This amendment applies to the 
Plumbing Administrative Board as well. In the future the principles announced in this 
opinion will apply equally and be used to determine similar "dual licensing" problems 
existing between the Plumbing Administrative Board and the Contractors' Licensing 
Board.  

Finally we call your attention to the fact that the Electrical Board requires an applicant to 
pass a specific examination in sign structures and supports before he may receive a 
license. This, we believe not only shows the Electrical Board is qualified to license this 
classification, but also is demonstrative evidence that the Board is fulfilling its 
paramount responsibility, which is to protect and safeguard the citizenry of this state 
from defective and dangerous electrical wiring and construction.  


