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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Tom Overstreet, Assistant 
Attorney General  

TO: Inice Hust, County Clerk, Lincoln County, Carrizozo, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Where fishermen are charged a fee by the owner of a private fishing pond, is the owner 
of the pond required to obtain an occupational license from the County Clerk, as per 
Section 60-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*59} ANALYSIS  

Section 60-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, levies the occupation tax against dealers 
in merchandise other than liquors. The question of who is a dealer in merchandise has 
been passed on by this office a number of times. See Attorney General Opinions Nos. 
57-73, 59-32, 59-74, and 59-108. These opinions are consistent in holding that a dealer 
in merchandise is one who is in the business of selling commodities or goods. The 
owner of a fishing pond who charges a fee for the use of his pond, in our opinion, 
cannot be classified as a dealer in merchandise. He is merely charging a fee for his 
consent to the use of his pond. He is not selling a commodity or good. A different result 
might be reached where the fishermen pay for the fish caught. This situation does not 
appear from the question asked.  

However, if the owner of the pond, in addition to charging a fee for the use of his pond, 
is engaged in the selling of fish, fishing tackle, bait, or similar items, he would then be 
properly classified as a dealer in merchandise and subject to the occupation tax under 
Section 60-1-1, supra.  


