
 

 

Opinion No. 66-129  

December 5, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Gary O'Dowd, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Dante Vaio, State Purchasing Agent, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is a bond or deposit required on all bids of $ 1,000.00 or more, or may the deposit or 
bond be required on the bids by a set figure or regulation as set forth by the State 
Purchasing Agent?  

2. If a bond is required on all bids over $ 1,000.00, may a firm file an open annual bond, 
or a bond of sufficient amount with the State Purchasing Agent to cover his bids?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. Yes.  

OPINION  

{*172} ANALYSIS  

Section 6-7-4 (C) N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in part as follows:  

"The purchasing agent is authorized and empowered to make reasonable rules and 
regulations governing the preparation and submission of bids to facilitate the work of his 
office, and may prescribe by rules the standards of quality and construction as seem to 
him best for the public service. The purchasing agent shall determine the amount and 
character of the bond or deposit which shall accompany all bids. . . ." (Emphasis 
added.)  

It is a fundamental rule of statutory construction that "shall" should be given its ordinary 
meaning and be construed as a mandatory word. Application of Sedillo, 66 N.M. 267, 
347 P.2d 162 (1959). We therefore conclude that the Purchasing Agent must require 
that a bond or deposit accompany all bids. This requirement cannot be varied by rule or 
regulation of the Purchasing Agent.  



 

 

We realize that by giving a mandatory construction to the above quoted section the 
state will be subjected to costly delays in awarding standard bids such as repair parts, 
office supplies, printing, and medicine, as it takes from 5 to 10 days before a 
performance bond can be submitted to the State Purchasing Office. However, perhaps 
a partial solution to this problem is reached by our conclusion to your second question.  

Your second question asks if a firm may file an open annual bond or a bond of sufficient 
amount to cover all of his bids over $ 1,000.00. Our answer is yes. However, this open 
annual bond should be in an amount sufficient to cover performance of all contracts the 
firm is performing {*173} for the state at any given time during the year.  


