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BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Bill Santistevan, Taos County Board of Education, Taos, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a member of a local school district board enter into a contract with the school 
district to drive a school bus on behalf of the district?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 73-8-15, N.M.S.A., 1953 Compilation, we believe is squarely controlling over 
the question presented. This section sets out as follows:  

"No board of regents of state educational institutions, boards of education, board of 
school directors, nor any member of any said boards, nor any school official nor teacher 
either directly or indirectly, shall sell, to any school or state educational institution that 
they are connected with by reason of being a member of a (1) Board of regents of a 
state educational institution, (2) board of education, (3) board of school directors, or any 
school official or teacher, any school books, school furniture, equipment, apparatus or 
any other kind of school supplies, property insurance or life insurance to any employee 
of such school or state educational institution, or do any work under contract, nor 
shall any such board or members thereof, or school officers or teachers, receive 
any commission or profit on account thereof, and all such persons are prohibited 
from being parties directly or indirectly to any such contract or transaction. Any 
person violating the provisions of this section shall be fined not exceeding one thousand 
($ 1,000.00) dollars, or imprisoned not exceeding one (1) year in the penitentiary, or be 
fined and imprisoned as aforesaid in the discretion of the court." (Emphasis added).  

As emphasized above, the performance of any work under contract with a school district 
by a member of local board of education is declared improper and punishable by 
criminal penalty.  



 

 

In our opinion, in order for an individual to properly perform work or supply services by 
contract, and which involve tasks other than those covered under his official capacity or 
employment, such person must first terminate his official position or employment prior to 
entering into any such contract.  


