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QUESTION  

QUESTION  

Is a law enforcement officer legally authorized to pick up a juvenile while on school 
grounds, at the request of the juvenile probation officer or juvenile attorney, for the 
purpose of questioning concerning an offense in which the juvenile may or may not be 
implicated?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 13-8-19, et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation (PS) establishes a procedure 
whereby a juvenile may be taken into custody without a warrant or court order.  

Section 13-8-42, N.M.S.A., 1953 Compilation (PS) provides that:  

"When any juvenile found violating any law or ordinance, or whose surroundings are 
such as to endanger his welfare, is taken into custody, such taking into custody shall 
not be termed an arrest. The jurisdiction of the court shall attach from the time of such 
taking into custody. When a juvenile is taken into custody, his parent, guardian or 
custodian shall be notified at the earliest possible time. Whenever advisable, such 
juvenile shall be released to the custody of his parent or other responsible adult who 
shall bring the juvenile to the court or probation office at a stated time or at such time as 
the juvenile attorney, probation officer or court may direct. If such person shall fail to 
produce the juvenile as agreed the court may take appropriate action.  

Any officer detaining a juvenile shall immediately notify the probation officer or juvenile 
attorney, and shall file a written report of the arrest and his actions, with the probation 
officer or juvenile attorney." (Emphasis added).  



 

 

In Attorney General Opinion No. 60-166, dated September 21, 1960, it was held that 
police, sheriff's department or juvenile court officials do have authority to take children 
into custody while they are on school grounds for the purpose of questioning. The 
reasons behind this conclusion were that the taking into custody of juveniles is clearly 
contemplated by Section 13-8-42, supra; that the juvenile court is intended by law to act 
in behalf of juveniles as a parent or guardian; and that the protection of children, which 
is the guiding principle of the juveniles acts, requires that police have broader powers to 
take juveniles into custody than to arrest adults.  

In Attorney General Opinion No. 62-32, dated February 9, 1962, it was held that 
"without a warrant signed by the juvenile judge, without the juvenile having violated a 
law or ordinance in the officer's presence, and without the officer being personally 
aware of any endangering of the juvenile's welfare because of his surroundings, the 
officer cannot be said to have any legal grounds for the apprehension of the juvenile." In 
Attorney General Opinion No. 62-107, dated August 8, 1962, which is supplemental to 
Opinion No. 62-32, it was held that a juvenile may be taken into custody when a police 
officer or probation officer believes that the juvenile's surroundings are such as to 
endanger his (the juvenile's) welfare. Emphasis was placed on Section 13-8-42, supra, 
and the opinion expressed that the phrase "whose surroundings are such as to 
endanger his welfare" should be broadly construed in order to effectuate the purpose of 
the Juvenile Code. It should be pointed out, however, that Opinion No. 62-107 was 
based on a fact situation where the juvenile was present with one adult and it appeared 
that the adult had committed a crime. The juvenile's surroundings, therefore, were such 
as to endanger his welfare.  

In view of Opinion No. 62-32, which should control inasmuch as it is the later opinion, it 
is our opinion that a law enforcement officer cannot detain or pick up a juvenile while on 
school grounds or any where else in the absence of a warrant or circumstances or 
surroundings which indicate that the juvenile's welfare is endangered, or in the absence 
of the juvenile being found violating some statute or ordinance.  


