
 

 

Opinion No. 64-73  

June 2, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable William L. Place, Justice of the Peace, Precinct No. 1, Valencia County, 
Los Lunas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. May a justice of the peace who resides in an incorporated village, and whose precinct 
covers said village run for the position of village mayor and remain as justice of the 
peace?  

CONCLUSION  

1. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The question presented herein is novel only in that it involves the offices of justice of the 
peace versus that of mayor. It customarily arises upon an application of Section 5-3-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation which provides that an office becomes vacant when, 
among other reasons, an officer accepts and undertakes to discharge the duties of 
another incompatible office. One definition of an incompatible office is set forth in the 
following sections of the New Mexico Statutes Annotated:  

"5-3-42. Definition of incompatible office, service and employment. -- Any public office or 
service, other than service in the armed forces of the United States of America, and any 
private employment of the nature and extent designated in section 3 (5-3-40) hereof is 
hereby declared to be incompatible with the tenure of public office or employment."  

"5-3-40. Permanent abandonment of office, what constitutes. -- Any incumbent of any 
public office or employment of the state of New Mexico, or of any of its 
departments, agencies, counties, municipalities or political subdivisions, 
whatsoever, who shall accept any public office or employment, whether within or 
without the state, other than service in the armed forces of the United States of 
America, for which a salary or compensation is authorized, or who shall accept 
private employment for compensation and who by reason of such other public office 
or employment or private employment shall fail for a period of thirty (30) successive 



 

 

days or more to devote his time to the usual and normal extent during ordinary 
working hours to the performance of the duties of such public office and 
employment, shall be deemed to have resigned from and to have permanently 
abandoned his public office and employment." (Emphasis added)  

It is to be noted in reading the above that it is not only the acceptance of another public 
office for which a salary or compensation is authorized that will automatically constitute 
the abandonment of the incumbent's public office. In addition, it must be found that 
because of such other public office the incumbent fails for thirty successive days or 
more to devote his time to the usual and normal extent during ordinary working hours to 
the performance of the duties of such public office. Certainly, these sections can 
become operative only if and when these facts are present. Thus, we are not here 
directly concerned with this statutory incompatibility except to point out that it exists.  

We stated previously that the question of the incompatibility between offices is not 
novel. This is evident by the attorney general opinions and New Mexico case law 
annotated under Section 5-3-1, supra, which have dealt with this question. These have 
furnished other criteria for determining incompatibility, and, thus have formed a basis for 
this opinion.  

In the case of State ex rel. Chapman vs. Truder, 35 N.M. 49, 289 P.595, it was 
decided that the office of district attorney and mayor of a city are not incompatible and 
may be held by one person at one and the same time. The court applied the test of 
incompatibility adopted in the case of Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 168 P.248, 
where it was stated: (Citing People v. Green, 58 N.Y. 295):  

"In legal contemplation, incompatibility between two offices is an inconsistency between 
the functions of the two. The offices must subordinate, one to the other, and they must, 
per se, have the right to interfere with the other before they are incompatible.  

"The incompatibility between two offices, which upon the acceptance of the one by the 
incumbent of the other operates to vacate the latter, is not simply a physical 
impossibility to discharge the duties of both offices at the same time, but it is an 
inconsistency in the functions of the two offices, as where one is subordinate to the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in the attempt by one person 
to faithfully and impartially discharge the duties of both."  

It appears that the primary criterion in determining incompatibility (or the lack thereof) 
relates to possible conflict in carrying out the duties required by the positions in 
question. If no such conflict were found possible, or probable for that matter, and the 
same person could conscientiously and effectively discharge the duties of both offices 
at the same time, incompatibility could not fairly be said to exist. Are then the offices of 
justice of the peace and village mayor incompatible? We believe not. The justice of the 
peace is a court, when publicly administering justice delegated to him by law, State v. 
Lazarovich, 27 N.M. 282, 200 P.422, and as such is invested with the judicial power of 
the state, within the limits prescribed, pursuant to Article VI, Section 1 of the New 



 

 

Mexico Constitution. The office of justice of the peace would certainly not be 
subordinate to the mayor. The functions of each are separate and distinct, one being of 
the judicial and the other of the executive branch of government. A justice of the peace 
is a precinct officer (See Attorney General Opinion No. 61-50 dated June 20, 1961), 
whereas a mayor is a city, town or village officer, so that it does not appear that there 
would be any overlapping of duties. There is however, one permissible occurrence 
which should be noted in this inquiry. This involves the possible appointment of a justice 
of the peace to the office of municipal judge during the temporary incapacity or absence 
of any municipal judge, under Section 37-1-5, N.M.S.A., 1953 Compilation. The 
governing body of the municipality is given the power to establish a procedure for such 
appointments by ordinance, under Section 37-1-5, supra. So it is possible that, in line 
with our conclusion herein, a single person might, at any one time, be charged with 
carrying out the functions of the offices of mayor, justice of the peace and acting 
municipal magistrate. It is our understanding that such appointments are made 
frequently and this is especially true in our smaller communities. However, whether or 
not a person is acting in his capacity as a justice of the peace or municipal judge, he 
would still be concerned only with judicial and not administrative or policymaking 
functions. A mayor, on the other hand, is by statute (14-17-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation) the chief executive officer of a village. This distinction however is not to be 
construed as a reply to a question of compatibility between the offices of municipal 
magistrate and village mayor. Thus, neither do we, by this opinion, pass upon any 
question of compatibility between the offices of justice of the peace and village mayor in 
the event such justice of the peace were appointed to the office of municipal judge 
under Section 37-1-5, supra, temporarily or otherwise.  

It is our opinion, based upon the foregoing, that the office of mayor of an incorporated 
village and the office of justice of the peace where the latter's precinct covers said 
village are not incompatible. These offices may be held by one and the same person at 
the same time. We do, however, limit our opinion to the specific fact situation posed 
herein, since it is possible that even a slight change in circumstances, e. g. residency, 
would render a person incapable of meeting the requirements for holding both offices.  


