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QUESTION
QUESTIONS

1. Does the state income tax apply to dividends received on shares of stock in national
banks?

2. Does the state income tax apply to dividends received on shares of stock in state
banks?

CONCLUSIONS
1. No.
2. Yes.
OPINION
ANALYSIS

This opinion deals with the income tax liability of the shareholders, not the banks
themselves. Banks, both state and national, are exempt from payment of the state
income tax under Section 72-15-31 and 72-16-31.1, N.M.S.A., 1953 Compilation.

Title 12, U.S.C.A., Section 348, provides for the taxation of national banks by a state.
Four types of taxes are permitted, but the statute expressly declares that the imposition
of any one of them shall be in lieu of any of the others. The states are allowed to (1) tax
the shares of stock in the bank, (2) include dividends derived therefrom in the taxable
income of an owner or holder thereof, (3) tax the banks on their net income, or (4) tax
the banks according to or measured by their net income.

Under Section 72-6-6, N.M.S.A., 1953 Compilation the state imposes a tax on the
shareholders of both state and national banks on the value of the shares of stock. While
the tax is imposed on the shareholders, such taxes have been held to be taxes on the
shares of stock, and the imposition of such a tax has been held to preclude the
imposition of an income tax on the dividends declared on the stock. In other words, our



tax comes within the first option available to the states for taxation of national banks.
See First National Bank in St. Louis v. Buder, 8 F.2d 883; State Revenue
Commission v. Hawkins, 172 S.E. 845; and Johnson v. Meagher County, 155 P. 2d
750.

Having adopted a tax on the shares, the state is prohibited from levying an income tax
against the dividends declared on those shares. It is, therefore, our opinion that the
state income tax does not apply to dividends received on shares of stock in national
banks.

No such general statutory prohibition exists with respect to dividends declared on
shares of stock in state banks. Shares of stock in state banks are subjected to the same
tax under Section 72-6-6, supra, as are shares of stock in national banks. Imposition of
an income tax on dividends on shares of stock in state banks will result in imposing a
greater tax burden on state banks than on national banks. While this result is to be
avoided if possible, we should make it clear that the imposition of an income tax does
not result in double taxation of stockholders in state banks. If a state bank declares
dividends, the amount of the dividends is not included within the formula provided under
section 72-6-6, supra, for taxation of the value of the shares. Therefore, the dividends
have not been taxed. If the state bank does not declare dividends, the amount that
would otherwise have been distributed as dividends is included within the formula
prescribed by Section 72-6-6, supra, but then, of course, there is no income to
shareholders on which any tax is imposed.

Nothing in the state income tax act itself, Section 72-15-1 through 72-15-48, N.M.S.A.,
1953 Compilation, contains an exemption for dividends declared by state banks.
Section 72-15-3 (k), defining "dividend," does not exclude bank dividends. More
persuasive still are the requirements of Section 72-16-17. That section requires financial
institutions, among others, having a place of business in this state, and having the
control, custody, receipt, disposal or payment of interest, rent, salaries, wages,
premiums, dividends, annuities, compensations, remunerations, emoluments, or other
fixed or determinable gains, to file annual information returns with the Bureau of
Revenue. It would be strange for the income tax act to require information returns of the
dividends declared by financial institutions unless those dividends were taxable. This, of
course, is only evidence of the taxability of state bank dividends. The overriding factor is
that the state income tax is imposed on dividends generally, and contains no exemption
for dividends declared by state banks. Therefore, it is our opinion that the state income
tax applies to dividends received on shares of stock in state banks.

That this imposes a greater tax burden on investors in state banks than on investors in
national banks is clear. However, no discriminatory intent can be attributed to the
legislature. Our legislature is simply prohibited, by federal law, from imposing the same
tax on dividends declared by national banks. It is not discrimination for a state to exempt
that which it has no power to tax.



