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BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Kenneth A. Davis, Director, Educational Retirement Board Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

FACTS  

On December 6, 1963, the Educational Retirement Board adopted Board Resolution 
No. 71, which defines in part that a member's annual salary shall consist of: "A 
member's annual salary for purposes of contributions to the fund and for purposes of 
calculating benefits shall consist of total remuneration for services rendered by the 
member during each of the four calendar quarters of a fiscal year regardless of whether 
all such remuneration shall be paid directly to the member or to a third party on behalf, 
or for the benefit of the member, except that for a school bus owner-driver only 60% of 
the contract on the bus which he drives is to be covered."  

QUESTION  

Does such rule and regulation of the Educational Retirement Board defining salary to 
include all income derived by the member from public educational employment coincide 
with the intent of the Educational Retirement Act?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The Educational Retirement Act contemplates that each member subject to the 
provisions of the act will contribute a specific amount from his annual "salary" to an 
educational retirement fund. Section 73-12-57, N.M.S.A., 1953 Compilation sets out in 
part as follows:  

"During the first two fiscal years a yearly contribution of a sum equal to three percent of 
each member's annual salary shall be made by him to the fund. During the third and 
following fiscal years the yearly contribution of each member shall be a sum equal to 
four percent of his annual salary. . ." (Emphasis supplied).  



 

 

Section 73-12-59, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that "The contributions of 
members shall be deducted from their salaries by the local administrative units as the 
salaries are paid, and with membership fees, shall be forwarded to the state treasurer 
for deposit in the fund in quarterly payments."  

Additionally, reference is made in Section 73-12-61, N.M.S.A., 1953 Compilation to the 
term "average annual salary" of a contributing member under the Educational 
Retirement Act.  

The term "salary" in its general and usual meaning is inclusive of all earnings received 
by an employee during the course of his employment. As stated in Washington Nat. 
Ins. Co. v. Employment Sec. Comm., 144 P. 2d. 688, 61 Ariz. 112:  

"Salary" is generally defined as a "fixed annual or periodical payment for services, 
depending upon the time, and not upon the amount of services rendered. Benedict v. 
United States, 176 U.S. 357, 360, 20 S. Ct. 458, 459, 44 L. Ed. 503; King v. Western 
Union Telegraph Co., 84 S. Ct. 73, 65 S.E. 944, 946."  

In State v. Abbott, 48 A. 2d. 745, 4 Terry 472, the court there noted that:  

". . . the word "salary" was used in each act in a usual and ordinary sense of that term: 
"the recompense or consideration paid, or stipulated to be paid to a person at regular 
intervals for services, esp. to holders of official, executive, or clerical positions; fixed 
compensation regularly paid, as by the year, quarter, month or week." Webster's New 
International Dictionary, 2d Ed., p. 2203."  

After careful reading of the Educational Retirement Act, it is our opinion that the term 
"salary" as utilized therein includes all income derived by a covered member under such 
act and which is paid for services by the local administrative unit or which is paid to a 
third party on behalf or for the benefit of said member. In instances where a covered 
member receives two or more salary payments for work or services performed on behalf 
of the same public employer all such remuneration or compensation would be subject 
to payment of contributions under the Educational Retirement Act. Only compensation 
received by a covered member received from a non-public employer would be excepted 
from such contributions under the Educational Retirement Act. We feel that the above 
stated rule and regulation is in keeping with the intent and design of the Educational 
Retirement Act.  


