
 

 

Opinion No. 64-16  

February 13, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. J. J. Montoya, Chairman, Board of County Commissioners, Taos County, Taos, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. What persons may properly petition for the creation of an incorporated village?  

2. Who may vote on the issue of whether or not a village is to become incorporated?  

3. Can the board of county commissioners properly allow an extension of time to 
individuals or groups favoring or opposing such incorporation?  

4. Would owners of real estate situate within the confines of an incorporated village be 
subject to a special tax levy if they voted against such incorporation or if they reside 
outside the limits of the incorporated village?  

5. Do county commissioners have a limited time in which to render a decision for or 
against such incorporation?  

6. May both husband and wife sign a petition for incorporation of a village?  

CONCLUSIONS  

1. Inhabitants of the state who are owners of real estate and who reside within the area 
to be included in the proposed incorporated village, and who are not delinquent in the 
payment of their property taxes may sign such petition.  

2. The statutes make no provision for the conducting of an election upon such issue and 
such incorporation may be effected upon the filing of a valid petition containing the 
requisite number of signatures of qualified persons and upon declaration of the board of 
county commissioners as provided by law.  

3. See analysis.  

4. See analysis.  

5. See analysis.  



 

 

6. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

In your first question inquiry is made as to what persons may properly petition for the 
creation of an incorporated village. This question is governed by the provisions of 
Section 14-4-1 N.M.S.A., 1953 Compilation, which sets out in part as follows:  

"Whenever the inhabitants of any part of this state not embraced within the limits of any 
incorporated city, town or village shall desire to be organized into an incorporated 
village, they may apply by petition in writing, signel by not less than sixty per cent of the 
owners of real estate proposed to be included within the incorporated village and who 
reside within such territory, to the board of county commissioners of the county wherein 
such proposed village is situated, which petition shall have annexed thereto an accurate 
map or plat thereof. The board of county commissioners shall determine from the tax 
rolls of the county whether sixty per cent of the owners of real estate located in such 
territory who are not delinquent in their property taxes have signed the petition."  

As set out in the above statute only those inhabitants of the state who are owners of 
real estate and who reside within the area to be included in the proposed incorporated 
village, and who are not delinquent in the payment of their property taxes may sign such 
petition.  

Your second question posits the issue of who may vote on the issue of whether or not a 
village is to become incorporated. Careful reference to the provisions of Section 14-4-1, 
supra, and Section 14-4-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, indicates that the statutes 
make no provision for the conducting of an election upon such issue and valid 
incorporation may be effected upon the filing of a proper petition signed by not less than 
sixty percent of the owners of real estate located in the territory proposed to be 
incorporated, and when the board of county commissioners of the county wherein the 
area is situated has acted upon such petition, examined the signature to determine their 
genuineness, caused a census survey to have been made, obtained a survey of the 
boundaries of the proposed village by the county surveyor, determined that the 
provisions of Section 14-4-1 and 14-4-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, have been 
complied with in full, and officially declared the proposed village to be an incorporated 
village.  

The third question above asks if the board of county commissioners may properly allow 
an extension of time to individuals or groups favoring or opposing such incorporation. In 
our opinion this question is controlled by the provisions of Section 14-4-3 N.M.S.A., 
1953 Compilation. This section sets out in part:  

"When a petition as provided for in section 14-4-1 and 14-4-2, New Mexico Statutes 
Annotated, 1953 Compilation is presented to the board of county commissioners at 



 

 

either a regular or special meeting of the board it shall be filed by the clerk to be finally 
acted upon at the next regular meeting or a special meeting of the board of county 
commissioners called for that purpose, whichever occurs first. If the commissioners are 
satisfied with genuineness of the signatures appearing on the petition or any 
amendment, and upon the deposit of sufficient money or a guarantee to be approved by 
the board of county commissioners to cover the expenses of the survey and census 
hereinafter provided for, the board of county commissioners shall appoint some suitable 
person to take a census of the inhabitants of the proposed village and shall cause a 
survey to be made by the county surveyor. . . . The report of the survey and the census 
shall be filed on or before the first day of the regular or special meeting of the county 
commissioners fixed by them for final action on the petition and amendments thereto. If 
the board of county commissioners finds that the provisions of this section and the 
provisions of sections 14-4-1 and 14-4-2, New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation have been fully complied with it shall promptly declare the proposed village 
to be an incorporated village and shall order an election to be held for the election of 
officers thereof as are provided for in section 14-16-8, New Mexico Statutes Annotated, 
1953 Compilation; . . ."  

The first sentence of the above statute calls for final action by the board of county 
commissioners upon the petition filed "at either a regular or special meeting of the 
board . . . at the next regular meeting or a special meeting of the board of county 
commissioners called for that purpose, whichever occurs first." We interpret this 
language to require that once a petition has been filed seeking incorporation, that the 
board of county commissioners proceed with all deliberate speed to obtain a proper 
census of the inhabitants of the area, a plat of survey of the area and to examine the 
sufficiency of the signatures on the petition. The above quoted statute makes no 
provision for an extension of time at the request of either the proponents or opponents 
of incorporating the village.  

In your fourth question, inquiry is made as to whether owners of real estate situate 
within the confines of an incorporated village would be subject to a special tax levy if 
they voted against the incorporation or if they actually reside outside the limits of the 
incorporated village.  

Section 14-4-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, sets out that "for the purpose of raising the 
necessary funds for current expenses during the time between the incorporation thereof 
and the time of the first collection of taxes, and the necessary expenses incurred in 
incorporating said village" the village may issue certificates of indebtedness, if approved 
by a majority of the trustees of the village.  

Section 14-4-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, specifies that:  

"At the regular time thereafter for fixing the tax rate the trustees shall levy a tax upon the 
taxable property of the village, which taxes shall be collected as other taxes are 
collected, for the purpose of redeeming said certificates of indebtedness mentioned in 
the preceding section and also to defray the expenses of the village for the following 



 

 

year. Provided however, said trustees shall not levy a tax in excess of the rate provided 
by law for villages."  

If the board of trustees of the newly incorporated village under the provisions of the 
above statutes sets a tax levy, then such tax levy is applicable to all real property or 
personal property subject to ad valorem taxes within the area of the incorporated village 
and which is not otherwise tax exempt. Such levy is applicable irrespective of the place 
of residence of the owner of such property or whether or not such individual favored or 
opposed such incorporation; the sole criteria being that the property subject to the levy 
is located within the area of the incorporated village and the trustees of the village duly 
approved such levy.  

Your fifth question asks if the board of county commissioners have a limited time in 
which to render a decision for or against such incorporation. This question was dealt 
with in part in our reply to your third question, and as pointed out therein, the board of 
county commissioners must render a final decision upon the question of incorporation 
"at either a regular or special meeting of the board of county commissioners called for 
that purpose, whichever occurs first." Such action necessarily contemplates that the 
board will proceed with due diligence to examine the sufficiency of the signatures on the 
petition, obtain a census of the population in the proposed area of incorporation, and 
obtain from the county surveyor a survey of the area of the village by plat. While the 
statute does not prescribe any exact time for the board to render its decision, it is clear 
that the statute requires all due diligence to be exerted and a final decision rendered at 
either the next regular meeting of the commission or a special meeting of the 
commission called after the commission has completed its independent investigation of 
ownership, signatures, surveys, etc. as above outlined.  

Your last question presents the inquiry as to whether both a husband and wife may sign 
a petition for incorporation of a village.  

As discussed in our answer to question one above, a person may sign such petition for 
incorporation if he or she (1) owns real property within the area of the proposed village 
limits, (2) resides within the proposed village limits, and (3) is not delinquent in the 
payment of property taxes. In our opinion both a husband and wife may sign such 
petition where they meet these requisites and own such real property either as joint 
tenants, tenants in common, as community property or as their specific separate 
property. In any event, however, a person to be eligible to sign such petition must own 
some interest in real property located within the confines of the proposed village area. 
Any question as to actual ownership of real property should be inquired into by the 
board of county commissioners and resolved by them.  


