
 

 

Opinion No. 64-107  

August 17, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Wayne C. Wolf, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Betty Ensminger, Deputy Assessor, Office of County Assessor, County Court 
House, Estancia, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a veteran appoint an attorney in fact to present his tax exemption certificate to 
the county assessor?  

2. Who determines whether a veteran is eligible for a veteran's exemption certificate?  

3. What constitutes a non-resident veteran?  

4. May license distributors allow a one-third soldier's license tax exemption to otherwise 
qualified veterans who have already claimed their entire $ 2000 exemption on real or 
personal property?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See analysis.  

3. See analysis.  

4. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 72-1-20, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that:  

" No soldier's exemption shall be granted any soldier after January 1, 1959, 
without the presentment by the soldier or his widow of a certificate of eligibility, and 
the entry of the proper notation on it by the assessor or collector of taxes or licenses." 
(Emphasis added).  



 

 

Section 72-1-14, N.M.S.A., 1953 Compilation specifies:  

"No exemption shall be granted by the assessor to any soldier unless at the time of 
the declaration of the property and assessment of the same the soldier submits 
to the assessor a certificate of eligibility . . . ." (Emphasis added).  

It appears to be the intent of Section 72-1-20, N.M.S.A., 1953 Compilation, that a 
veteran should have the benefit of the tax exemption during his lifetime and that after 
his death, his widow should receive the benefit. Your question now is whether or not 
anyone except the veteran may present the exemption certificate to the county 
assessor.  

First, it is our opinion that the soldier's wife may present the certificate if the exemption 
is claimed on community property. This was not true prior to 1951 as the tax exemption 
only applied to the veteran's half of the community property as a result of the decision in 
Dillard v. New Mexico Tax Commission, 53, N.M. 12, 201 P.2d 345 (1948). In 1951 
the legislature amended Section 72-1-13, N.M.S.A., 1953 Compilation so that the 
community or joint property of husband and wife was included within the provisions of 
this act. This amendment is thought to have overruled the Dillard decision. (Clark, 
Community of Property and the Family in New Mexico, 43 (1956). Since the wife has 
a present existing and vested interest in property which is benefited by the tax 
exemption, and since the tax on the community property is a community debt; Baca v. 
Village of Belen, 30 N.M. 541, 546, 204 Pac. 802 (1925), it would seem to follow that 
the wife has such an interest in the exemption that she ought to be able to present the 
exemption certificate on behalf of her qualified husband when the exemption is claimed 
on their community property.  

Further, it is our opinion that the certificate can be presented by an attorney-in-fact 
exhibiting a valid written power of attorney to act in the place and stead of the veteran.  

Statutes such as the one now under consideration are one reason why the power of 
attorney doctrine was created and we find no express or implied prohibition in the 
statutes itself against the use of the power. So long as the power of attorney clearly 
indicates the identity of the attorney-in-fact and clearly shows his authority to present 
the certificate we are of the opinion that the county assessor may accept the certificate 
when tendered by the attorney-in-fact.  

Your second question is answered by Sections 72-1-14 and 72-1-20, N.M.S.A., 1953 
Compilation. The following procedure is provided for in these two sections:  

(1) The soldier or his widow appears before the county assessor to declare all of his 
property subject to taxation. (N.M.S.A., 1953 Comp. Secs. 7-2-3 and 7-1-14); (2) At this 
time a certificate of eligibility is submitted to the assessor. (N.M.S.A., 72-1-14). The 
certificate has been obtained by the veteran from the veteran's service commission and 
it includes "the name and current address of the veteran, the date residence was 
acquired in the state, the period of time during which the soldier served in the military 



 

 

forces of the United States, and such other information as the veteran's service 
commission may deem necessary and proper for informing the county assessors of the 
soldier's eligibility to receive the tax exemption." (N.M.S.A., 72-1-20); (3) The assessor 
notes on the back of the certificate of eligibility the amount and character of exemption 
at the time the certificate is presented by the soldier. (N.M.S.A., 72-1-20); (4) The 
county assessor then prepares a list of those soldiers, resident in the county, who are 
entitled to the exemption. (N.M.S.A., 72-1-14). The original copy of this list must be sent 
to the veteran's service commission on or before July 1st of each year. (N.M.S.A., 72-1-
20).  

Therefore, in answer to your question, initially the veteran's service commission decides 
who is eligible for the Soldier's Tax Exemption. For full details of what information 
should be furnished by the applicant to the veteran's service commission you should 
contact the director of the veteran's service commission in Santa Fe. With the 
information supplied on the certificate of exemption by the commission, the county 
assessor should be able to make a final determination as to whether a particular 
veteran is entitled to receive the tax exemption. Section 72-1-11, N.M.S.A., 1953 
Compilation sets forth the soldiers who are eligible for this tax exemption.  

Your third question asks, "What constitutes a non-resident veteran?" Section 72-1-20, 
N.M.S.A., 1953 requires that a soldier or his unmarried widow be a resident before 
obtaining a certificate of eligibility from the veteran's service commission.  

The question of whether a person is a resident or domiciliary of one place or another is 
largely a matter of intention. Klutts v. Jones, 21 N.M. 720, 158 Pac. 490 (1916). 
Absence from the state does not necessarily mean a change of residence, but long 
absence ordinarily is persuasive evidence of a change of residence. Gallup American 
Coal Co. v. Lira, 39 N.M. 496, 501, 50 P.2d 430 (1935). Since the burden is on the one 
claiming an exemption to prove he is eligible (Flaska v. State, 51 N.M. 13, 24, 177 P.2d 
174 (1946), the assessor should require an out-of-state veteran, claiming an exemption, 
to show that he intends to return to New Mexico at a definite future time.  

The problem of determining the residence of an out-of-state claimant will be greatly 
reduced by following the statutory procedure of requiring presentment of the exemption 
certificate to the county assessor by the veteran, his unmarried widow, or in the case of 
community property, the veteran's wife.  

An out-of-state veteran is not a resident of New Mexico if he has established residency 
in another state. (Attorney General's Opinion 271-57-405, 409). A veteran who has 
registered to vote in another state has lost his New Mexico residence. A letter to the 
county clerk of the county wherein the out-of-state veteran resides should establish 
whether the claimant is registered to vote in another state.  

If the county assessor finds that a person has knowingly received the exemption when 
not entitled to it, the assessor may compel the fraudulent claimant "to pay triple the 
amount of taxes which would otherwise have been levied or collected against (the) 



 

 

property, had the exemption not been claimed, together with interest of 12% 
compounded annually." (Section 72-1-17, N.M.S.A., 1953 Compilation).  

Your last question involves Section 64-11-1.7 (A), N.M.S.A., 1953 Compilation which is 
almost identical to its predecessor, Section 68-226 (k), N.M.S.A., 1941 Compilation. In 
Attorney General's Opinion No. 5722, decided April 3, 1953, this office held that a 
person who has already claimed the full $ 2000 tax exemption on real or personal 
property is not entitled to a one-third exemption on motor vehicle licenses. The only time 
a veteran is entitled to receive the benefits of Section 64-11-1.7, N.M.S.A., 1953 
Compilation is when he has not claimed his exemption on his real or personal property 
for the current year.  

If the veteran does claim his reduced motor vehicle registration fee, prior to claiming his 
exemption on real or personal property, and the benefit of this exemption results in a tax 
benefit which is less than what he would have received if he had claimed his $ 2000 
exemption on his real or personal property, he may have the tax liability for his real or 
personal property reduced by an amount equal to the difference between the amount of 
benefits he received as a result of his one-third tax exemption on motor vehicle 
registration fees and the amount of benefits he would have received if he had first 
claimed his $ 2000 exemption on his real or personal property. In any event he may not 
receive benefits during any one year which are greater in amount than the tax which 
would be levied on $ 2000 of his real or personal property.  

In summary the motor vehicle license distributor should not grant a one-third exemption 
if the veteran has already received his $ 2000 exemption on real or personal property. If 
the $ 2000 exemption on real or personal property has not been taken, and the motor 
vehicle distributor grants the one-third exemption, he should enter the date, amount and 
character of the exemption claimed and granted on the reverse side of the certificate of 
exemption. (Section 72-1-20, N.M.S.A., 1953 Compilation). If such an entry has been 
made, the county assessor must apportion the tax exemption claimed on real or 
personal property as described above.  


