
 

 

Opinion No. 64-116  

September 8, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Kenneth A. Davis, Director, Educational Retirement Board, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

FACTS  

One of our members was employed as a teacher from September 1957 through May of 
1958. On August 15, 1958, following his termination of employment, the member 
received a full refund of his contributions in accordance with Section 73-12-50, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. The member did not return to teaching in September of 
1958 and on November 12, 1958 he entered military service. The member was 
honorably discharged on January 12, 1962 and subsequently returned to public 
educational employment on September 1, 1962. The member has not returned the 
contributions which he withdrew from the fund, but he does desire credit for military 
service as set forth in Section 73-12-73, Subsection B, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

QUESTION  

Is such member eligible for such credit?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The Educational Retirement Act (Section 73-12-34, N.M.S.A., 1953 Compilation, et 
seq.) permits an individual who has contributed funds from his earnings during 
employment in the public school system of New Mexico to withdraw from the 
Educational Retirement Fund the full amount of his contributions. Section 73-12-50, 
N.M.S.A., 1953 Compilation states in applicable part:  

"When the employment of a member is terminated by reason other than retirement or 
disability, or when a member has exempted himself from coverage hereunder, the 
member or his beneficiary shall, after filing written demand with the director, be entitled 
to withdraw from the fund the total amount of the member's contributions. . ."  



 

 

The act specifies that a member of the Educational Retirement system shall be given 
earned service credit for the time when the member was a contributing member in 
employment -- but that as stated in Section 73-12-71, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
earned service credit "shall not be certified for periods of employment the contributions 
for which have been withdrawn from the fund by the member."  

If a member has previously withdrawn his contributions to the fund and subsequently 
desires to reestablish the period of earned service credit for which he withdrew 
contributions, Sec. 73-12-72, N.M.S.A., 1953 Compilation, permits the member to return 
to the fund for each year of earned service desired "a sum equal to the total member's 
contributions which were standing to his credit in the fund at the end of the year for 
which earned service-credit is desired, and an additional sum as interest, compounded 
annually, from the date the contributions were withdrawn to the date of payment on the 
amount of the returned contribution at the rate of interest earned by the composite 
retirement fund during the five-year period immediately preceding the application for 
such earned service credit."  

The Educational Retirement Act (Section 73-12-73, N.M.S.A., 1953 Compilation) 
permits credit for military service as follows:  

"Allowed Service-Credit. -- A member shall be certified to have acquired allowed service 
credit for that period of time when he was:  

. . .  

B. Engaged in military service which interrupted his employment in New Mexico, as 
herein defined, if he returned to such employment within eighteen months following 
honorable discharge. Such credit shall be allowed without contribution.  

. . ." (Emphasis supplied).  

The above quoted statute provides for allowance of credited service time for the period 
which a member spent in military service, but such statute clearly contemplates that in 
order to be eligible for such benefit that the military service "interrupt" his educational 
employment in New Mexico.  

By a well recognized rule of statutory construction all parts of a statute are required to 
be interpreted in light of their relationship to other portions of the same act. Reese v. 
Dempsey (1944) 48 N.M. 417, 152 P2d. 157; Janney v. Fullroe, Inc. (1944) 47 N.M. 
423; 144 P2d. 145; Cox v. City of Albuquerque (1949) 53 N.M. 334, 207 P2d. 1017; 
State v. Wylie (1963) 71 N.M. 447, 379 P2d. 86.  

Careful consideration of the above statutes indicates that if a member of the 
Educational Retirement system is actually employed by the state public school system 
and such employment is interrupted by military service, then such person is entitled to 
be allowed service credit without contribution for the full period of time of such military 



 

 

service and if such person returns to such employment within 18 months following his 
honorable discharge.  

However, if a person withdraws his contributions from the fund and is not actually 
employed in the public school system at the time he enters military service, clearly, the 
Educational Retirement Act does not afford allowance of service-credit for the period of 
time spent in military service. It would be necessary for an individual desiring to obtain 
the benefit of prior service credit to make restoration of contributions previously 
withdrawn and pay the additional interest required; such would not however, even if 
restoration of contributions were made, afford allowance of service credit for the period 
of time during which he served in military service if such military duty did not in fact 
interrupt the prior educational employment.  

We therefore conclude under the particular facts presented above, that no allowed 
service credit is permissible. In every case, however, where a member's educational 
employment is in fact actually interrupted by military service, the person upon returning 
to such public employment within 18 months of receipt of an honorable discharge is 
entitled to allowed service credit for the period of military service, without contribution.  


