
 

 

Opinion No. 63-93  

August 7, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. John W. Flynn State Planning Officer State Capitol Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

'The County of San Miguel, together with the City of Las Vegas, the Town of Las Vegas, 
the East Las Vegas City Schools and West Las Vegas Municipal Schools and the State 
of New Mexico are contemplating entering into a proposed contract with a private 
concern whereby a comprehensive plan would be drawn up to assist such parties to 
formulate goals, objectives and policies. The Federal Government has agreed to 
provide financial assistance to the State, county, and local bodies under the Urban 
Planning Provisions of the Housing Act of 1954, as amended.  

QUESTION  

May the County of San Miguel use county recreation fund monies for its share of the 
cost of financing such comprehensive area planning?  

CONCLUSIONS  

See Analysis.  

OPINION  

{*203} ANALYSIS  

Section 72-14-14, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended by Laws 1963, Chapter 
177, Section 1, governs the purposes for which moneys in the county recreational fund 
may be expended. This section as amended, provides in applicable part:  

"Receipts from the tax on cigarettes . . . collected under Section 72-14-1 through 72-14-
17 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, shall be paid over to the state 
treasurer and shall be placed by him in a fund to be known as the 'county and 
municipality recreational fund' which fund is for use for juvenile recreational 
facilities and salaries of instructors and other employees necessary to the 
operation of such juvenile facilities by the various counties exclusive of 
municipalities within their borders.  



 

 

C. The funds so distributed to the counties and municipalities of this state shall be used 
exclusively for recreational facilities and salaries of instructors and other employees 
necessary to the operation of such juvenile facilities primarily suitable for juveniles. . . ." 
(Emphasis added)  

Under the above statute, juvenile recreation fund moneys may be utilized solely for 
purpose having as their direct object the providing of juvenile recreation facilities or for 
salaries to operate such facilities.  

In Attorney General's Opinions Nos. 59-81, July 28, 1959, and 59-121, August 26, 1959, 
it was recognized that planning may be construed as falling within the {*204} 
permissible statutory purposes for which juvenile recreation funds may be expended. 
However, it was expressly pointed out that "lump sum" transfers of juvenile recreation 
funds to another public body or agency was not permissible.  

It may be readily seen that planning for the construction and operation of juvenile 
recreational facilities in a county is a legitimate and proper purpose and one for which 
juvenile recreational funds may be employed. Planning is a necessary prerequisite to 
determining the need for particular types of juvenile facilities, the area where such 
facilities should be located to best serve the public, and to realize the maximum use of 
juvenile facilities.  

While the expenditure of juvenile recreation funds under Section 72-14-14, supra, as 
amended, derived from the state tax placed on cigarettes, is proper when used to plan 
juvenile recreation facilities, the method of disbursement of such funds is however, 
subject to most careful control and scrutiny.  

In order to utilize such funds for planning purposes there must be a direct and obvious 
relationship between the planning objectives and the statutory purposes quoted herein 
above.  

Thus, juvenile recreational funds may be spent by the county for planning purposes 
where the specific planning undertaken is primarily for the development of juvenile 
recreational facilities by such public body. Such funds may not properly be used for 
other planning purposes, and should be used to pay for only carefully phased planning 
purposes having a direct and clearly evidenced objective of instituting juvenile 
recreational projects.  

Extreme care should be employed in instances where several municipalities and the 
county are cooperatively joining in the development of a master plan for such areas, to 
clearly segregate any juvenile recreational funds of a county and to expend such funds 
for planning purposes only where the expenditure is directly tied to the development 
of juvenile recreational facilities for the county, since it is provided under Section 
72-14-14, N.M.S.A., 1953 Compilation, Subsection D, that a diversion or use of such 
moneys for other purposes is a misdemeanor. In order to clearly demonstrate that the 
juvenile recreation fund moneys of the county are being expended in strict compliance 



 

 

with the provisions of law -- the moneys should be paid out by the county for planning 
purposes only where the specific and clearly delineated portion of the plan is clearly tied 
into the development of juvenile recreational facilities in such county.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


