
 

 

Opinion No. 63-77  

July 8, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Dr. Stanley J. Leland Director Department of Public Health State Capitol Building 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The Village of Central and the Village of Bayard have entered into a contract whereby 
the Village of Bayard will treat the sewage from the Village of Central. The contract is 
mutually beneficial since the Village of Central would otherwise dispose of its sewage in 
the same draw where the Village of Bayard secures its water supply. Consequently, the 
contractual agreement protects the water supply of the Village of Bayard. The contract 
by its terms extends beyond the terms of office of the present mayor and council of 
each village.  

QUESTIONS  

1. Is this contract valid inasmuch as it extends for a period of time beyond the terms of 
office of the present mayor and council of each village?  

2. Is it necessary to insert a severability clause in this contract?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

OPINION  

{*160} ANALYSIS  

It is frequently said, and very often it is true, that in the absence of specific authority 
a board of public officers cannot, in the exercise of its governmental powers, enter into a 
contract which extends beyond the term of the public officers who execute the contract.  

There are a number of exceptions to this doctrine, even when statutory authority is 
lacking, and in our opinion the proposal submitted would be such an exception. Board 
of County Commissioners v. Simmons, Kans., 151 P. 2d 960; Plant Food Co. v. 



 

 

City of Charlotte, N.C., 199 S. E. 712; Fisk v. Board of Managers of Kansas State 
Soldiers' Home, Kans., 5 P. 2d 799; Daly v. Stockwell, Fla., 63 So. 2d 644.  

However, we ground our opinion in this instance upon the fact that statutory authority 
does exist for the execution of the contract. Section 14-40-90.1, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) provides in part as follows:  

"Cities, towns and villages in the state of New Mexico shall have the power by 
ordinance to authorize and enter into contracts extending over a period of years 
with the United States government or any of its agencies, with the state of New Mexico 
or any of its agencies, boards or instrumentalities or with any person, association or 
corporation for the purpose of obtaining, securing or supplementing {*161} their water 
supply and to provide for the storage, treatment, distribution and transportation of water 
by pipe lines, conduits, ditches or any other means. . ." (Emphasis added.).  

It is clear that under this provision two villages can, by ordinance, enter into contracts 
with each other which extend over a period of years since a portion of the title reads as 
follows:  

"and permitting two or more municipalities to join and become parties to such 
contracts."  

Water supply systems and sewage disposal systems being so interrelated, it is our 
opinion that the contract in question is authorized by Section 14-40-90.1, supra, so long 
as each village enacts an enabling ordinance.  

Further, Section 14-40-22, N.M.S.A., 1953 compilation, provides that incorporated 
villages of 500 or more inhabitants "shall have power by ordinance to contract for, 
establish, construct and maintain water-works and sewers. . ." (Emphasis added). It also 
provides that the sewer pipes and appurtenances can be located within or without the 
village. It will be noted that this statutory power to contract is not limited to short-term 
contracts. See also the power of cities, towns and villages to protect their water supplies 
from pollution. Section 14-40-26, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Your second question asks whether a separability clause is necessary in the contract. 
The effect of a contract which is partially valid and partially invalid is determined by the 
entire law of contracts, including the doctrine of divisibility, and not by the insertion 
therein of a socalled separability clause. I believe that what you have in mind is whether 
the enabling ordinances should contain a separability clause. Such clauses are a 
comparatively modern legislative device, the courts having separated statutes and 
ordinances long before its innovation. Nowadays the separability clause is regarded as 
little more than a mere formality and has been said to be merely declaratory of the 
established principal that statutes may be separable. Schneider v. Duer, 170 Md. 326, 
184 Atl. 914. While a separability clause is sometimes said to be an aid in determining 
legislative intent, actually it is little more than a codification of an established canon of 
statutory construction. Rash v. Louisville & Jefferson County Metropolitan Sewer 



 

 

District, 309 Ky. 442, 217 S.W. 2d 232; Willcox v. Penn Mutual Life Ins., Co., 357 Pa. 
581, 55 A. 2d 521.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


