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QUESTION  

QUESTIONS  

1. May an association allocate to its members the reserves required to be established 
under § 45-14-12 (c), N.M.S.A., 1953 Compilation?  

2. Is the amount of required reserves under Section 45-14-12, supra, for an association 
which issues capital stock based only upon those shares of capital stock which 
represent the membership interest in the association?  

CONCLUSION  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*343} ANALYSIS  

Prior to answering in detail the two questions promulgated above, it is necessary to give 
a brief explanation of the two types of marketing associations authorized under the 
Cooperative Marketing Association Act, §§ 45-14-1 through 45-14-23, N.M.S.A., 1953 
Compilation. Essentially the two types of associations are those whose members 
comprise a group paying a membership fee, and those whose members comprise a 
group holding common stock in the association. The first type of association does not 
issue stock but obtains its capital through membership fees. The second type of 
association obtains its capital through issuance of capital stock, and its members are 
the holders of the common stock in the association. Section 45-14-3 (b) provides as 
follows:  

"The term member means in addition to those admitted to membership in an association 
without capital stock, holders of common stock in associations organized with capital 
stock."  



 

 

Section 45-14-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, indicates that associations may be 
organized by five or more natural persons of full age, engaged in the production of 
agricultural products either as tenants or landowners who are residents of this state, or 
any other, or two or more cooperative organizations organized under the laws of this 
state, or any other, and that these persons may form a nonprofit cooperative association 
with or without capital stock under the provisions of the Act.  

It is necessary to realize the distinction between the "fee" associations and the "stock" 
associations in order to properly analyze the intent of the legislature in promulgating 
statutory rules to be followed in the operation of each type association.  

The particular statute in question is § 45-14-12, N.M.S.A., 1953 Compilation, which 
deals with "Issuance of Membership Certificates and Stock." Section (a) of this statute 
relates to the time in which a member of an association may receive his certificate of 
membership or stock certificate. That time {*344} being when his membership fee, or 
stock subscription, is paid in full. Section (b) prohibits an association from issuing 
membership certificates or stock until they have been fully paid for, but allows a 
member to vote as soon as 20% of his membership fee, or stock certificate, has been 
paid. Section (c) of this statute is presently under question and provides, as follows:  

"An association shall limit the interest it pays on membership capital or stock to an 
amount not greater than eight per cent (8%) per annum. Such apportionment shall not 
be made until not less than ten per cent (10%) of any undistributed balance accruing 
since the last apportionment, has been set aside in a surplus or reserve fund unless 
such surplus or reserve fund equal at least one hundred (100%) per cent of the paid up 
membership fees or capital stock."  

Section (d) relates to distribution of balances in excess of additions to reserves and 
surplus.  

The first question is whether the association may allocate to its patrons the reserves 
which the statute requires to be established. It is, of course, essential that the reserves 
remain in the ownership of the cooperative, and the term "allocate" does not mean in 
this case that the members will receive the funds allocated to them. In this sense, the 
terms "allocate" and "apportion" mean two different things. The allocation contemplated 
in this opinion is a bookkeeping transaction by the association to indicate the amount of 
its unapportioned reserves required by law which represents the patronage of the 
member in the association. Such allocation may be important to the members even 
though they do not receive the funds so allocated. For instance, the member would be 
able to determine for income tax purposes his portion of the earnings of the cooperative 
for a given year which he has not received due to the statutory reserve requirement. 
Such allocation might possibly be necessary for the association to maintain a tax 
exempt status. Further, such allocation would allow a ratable distribution of the reserves 
in cases of dissolution of the company or where a rotating reserve fund is established.  



 

 

In order to determine whether such allocation would defeat the statutory intent, it is 
necessary to determine the intent of the legislature in establishing the minimum reserve 
under § 45-14-12 (c), supra. The statute in question requires that 10% of any 
undistributed balance accruing since the last apportionment by the association must be 
set aside in a surplus or reserve fund unless such surplus or reserve fund equals at 
least 100 percent of the paid-up membership fees or capital stock. It appears that the 
intent of the legislature in establishing the required reserve for the associations was to 
assure protection of the association's creditors by establishing an adequate reserve 
fund, and to establish a means for maintaining capital in the association. It is a well 
known and fundamental rule in the law dealing with marketing associations that the 
association can deduct from profits owing to its members on a proportionate basis to 
establish a reserve fund for emergencies and for working capital. Such fund, of course, 
may be used in many different ways by the association in its financial operations. See 
for example, Burley Tobacco Growers Cooperative Association v. Tipton (1928), 11 
S.W. 2d 116, a leading Kentucky case. From reading the cases and by referring to such 
encyclopedic works as 43 C.J.S., page 28, it is evident that a typical method of 
obtaining working capital for most associations is by a deduction from profits owing 
{*345} to the members, whether they be "fee" members or "common stock" members. 
An allocation of these assessments for reserve account to each member in accordance 
with his patronage, would not in any way impair the function of the reserve account. It 
would, however, allow the members to achieve the maximum benefit from the reserve 
without defeating its purpose. Therefore, it is the opinion of this office that allocations of 
the reserves required under § 45-14-12 (c), supra, are permissible.  

The second question involves an interpretation of the last phrase of § 45-14-12 (c), 
supra. The phrase reads, as follows:  

". . . unless such surplus or reserve fund equal at least one hundred (100%) per cent of 
the paid up membership fees or capital stock."  

The question is whether the reserve fund in a stock cooperative must equal one 
hundred percent of the common stock or 100% of both the common and preferred 
stock.  

Initially it should be pointed out that the term "capital stock" generally encompasses 
both common stock and preferred stock. Such interpretation in the present case, 
however, is not warranted. In the first place, if an association is a fee association, as 
opposed to a stock association, the statute only requires a reserve fund equaling 100% 
of the fees. Thus, the minimum capital paid in must equal the amount of the 
membership fees. In a stock association on the other hand, the holders of common 
stock are the members of the association. The preferred stockholders, as is usually the 
case, are not members and do not have a voice in the control of the corporation. Thus, 
if the statutory section in question is interpreted to mean that the reserve fund for stock 
associations must include 100% of the paid-in common and preferred stock, the stock 
associations will be, in effect, required to maintain a greater reserve than the fee 
associations. Further, since "membership" in the association consists of either a fee or a 



 

 

share of common stock, it would appear that the term "membership" in the above 
quoted phrase modifies both fee and capital stock as used in the statute. This 
interpretation of the statute would mean that the reserve fund for the association would 
equal at least 100% of the paid-up "membership" fees, or 100% of the paid-up 
"membership" capital stock. "Membership capital stock" is common stock. It appears 
that the intention of the legislature was to include only common stock in the reserve 
fund requirement for stock associations.  

This interpretation becomes more evident when the purpose of the reserve fund 
requirement is investigated. One purpose of such reserve fund would be to protect 
creditors of the cooperative, and the second purpose might be to maintain a minimum 
working capital for the cooperative. A requirement that the reserve fund equal 100% of 
both common and preferred stock would, in effect, require an establishment of a fund 
against the paid-in preferred stock. Preferred stockholders are more in the nature of 
creditors of the corporation than they are owners. In fact, the owners of the association 
are the holders of the common stock. The common stockholders control the association 
through their voting power and would be in a position to reduce the size of the reserve 
fund to an extent less than the paid-in capital represented by the common stock. This, in 
effect, would damage the financial stature of the cooperative to the detriment of all 
creditors, including preferred stockholders. On the other hand, there is little danger of 
the members of the association {*346} allowing less than full paid-in preferred stock to 
exist, since such would amount to their paying interest on the preferred stock when they 
did not receive the benefit of the capital. Thus, there is an obvious need to limit by 
statute the extent to which the reserve fund be reduced by the common stockholders, 
but little need to protect the corporation against the preferred stockholders. The 
statutory reserve fund appears to be merely a legislative attempt to protect the 
association by establishing a minimum reserve fund. In view of the fact that a statute 
contemplates a reserve fund only equal to the paid-in membership fees in a 
membership association, it appears that the intent on stock associations is to require a 
reserve fund equal to the "membership capital stock," i.e., the common stock. 
Therefore, it is our opinion that the reserve fund of the corporation should equal at least 
100% of the paid-up common stock of the association.  

By: James E. Snead  

Assistant Attorney General  


