
 

 

Opinion No. 63-131  

September 30, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Jack Love Assistant District Attorney Box 1617 Hobbs, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. In view of Chapter 255, Laws 1963 (photographers' licensing act) has there been an 
implied repeal of the Itinerant Vendors Act insofar as it relates to photographers?  

2. Is the imposition of a $ 250 annual county occupation license fee for transient 
photographers under the Itinerant Vendors Act so confiscatory, unreasonable or 
prohibitive as to violate the State or Federal Constitution?  

CONCLUSION  

1. Only insofar as the requirement for a State license for photographers under the 
Itinerant Vendors Act is concerned.  

2. No, but see analysis.  

OPINION  

{*292} ANALYSIS  

For many years we have had a number of statutes on the books relating to itinerant 
vendors in general. Section 60-2-1 et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation. In Opinion No. 
57-148 this office held {*293} that the sale of a photograph is the sale of a manufactured 
article, and that any person, either principal or agent, who engages in either a 
temporary or transient business in this State for the purpose of photographic sales is an 
itinerant vendor.  

The Itinerant Vendors Act requires that such persons obtain a State license annually (§ 
60-2-5) as well as a county license in each county where they do business (§ 60-2-9).  

In 1963 the legislature enacted the Photographers' Licensing Act which requires that 
every photographer, temporary or permanent, must obtain a State certificate annually. 
(§ 67-32-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)). In our opinion, this enactment did 
amend by implication the provision in § 60-2-5 insofar as it relates to State licenses for 
itinerant photographers. The 1963 enactment did not, however, affect the provisions in 



 

 

the Itinerant Vendors Act requiring that itinerant vendors (which includes transient 
photographers) also obtain a county license in each county where they do business.  

In answer to your second question, we first desire to point out that it was held in Opinion 
No. 57-148 that the operation of the transient photographer whereby he sent the 
negatives to the home office of the studio in another state for developing and the 
making of prints therefrom did not make the transaction one of interstate commerce. 
There are a few cases to the contrary, but we believe the view expressed in Opinion No. 
57-148 is supported by the better authority. Lucas v. Charlotte, 86 F.2d 394; Craig v. 
Mills, Miss., 33 So.2d 801; Pierce v. City of Stephenville, 206 S.W.2d 848.  

Of course, an ordinance or statute can be held unconstitutional as being confiscatory, 
unreasonable or prohibitive even though interstate commerce is not involved. Again the 
authorities are not entirely in agreement as to what amounts to confiscation, 
unreasonableness or prohibition. For example, in the case of Caldwell v. Prunelle, 
Kan. 46 Pac. 949, a considerably larger license fee was levied on transient 
photographers than on resident photographers, the resident fee being $ 10 per year 
and the transient fee being $ 5.00 per day ; yet the legislation was upheld. In Pierce v. 
City of Stephenville, supra, the license fee placed on resident photographers was 
granted on the basis of gross receipts, while the fee for transient photographers was $ 5 
per week. This ordinance was also upheld.  

However, in the case of Graves v. State, 62 So.2d 446, where the fee imposed on 
resident photographers was $ 25 yearly while the fee imposed on transient 
photographers was $ 50 per week, the legislation was held to be palpably discriminatory 
and unreasonable, if not prohibitive. A similar result was reached in McGriff v. State, 
Ark., 204 S.W.2d 885, the court noting that the statute imposed a prohibitory tax under 
the guise of regulation.  

Taking into consideration the presumption of constitutionality and the fact that the 
particular amount of the fee is often deemed the critical factor, we are not prepared to 
say that the county license fee required for itinerant vendors is unconstitutional as being 
confiscatory, unreasonable or prohibitive. It must be remembered that the burden of 
establishing unconstitutionality is upon the one who challenges the constitutionality of a 
statute.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


