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BY: OPINION Of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Walter R. Kegel, Esq. Attorney for Santa Fe Municipal Schools P. O. Box 2081 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. May a voter needing assistance be accompanied into the voting booth by a person of 
his own choice in addition to the poll clerks in municipal as well as general elections?  

CONCLUSION  

Yes, but see Analysis:  

OPINION  

{*20} ANALYSIS  

Section 3-10-22 (1953) excludes municipal school board elections from the operation of 
the general election laws unless other provision is made by law. However, Section 73-
10-5 (1961 P.S.) provides that municipal school board elections will be called, 
conducted, returned and canvassed in the same manner as county elections. Section 
14-14-3 (1953) requires that municipal elections be conducted in the same manner as 
county elections.  

In Opinion of the Attorney General No. 57-14, January 1957, we held that Section 14-4-
3, supra, provided an exception to Section 3-10-22, supra. In that opinion we also said 
that inasmuch as county elections are conducted in accordance with the general 
election code, school board elections should be conducted in {*21} a like manner. It is 
apparent, therefore, that the general election code applies to municipal school board 
elections unless the statutes specifically provide otherwise. See also Telles v. Caroter, 
57 N.M. 704, 262 P. 2d 985 (1953).  

Prior to its being amended, New Mexico Statutes Annotated, § 3-3-30 (1953) provided:  

"(1) . . . Any registered elector who shall declare before the judges of election that he is 
unable to mark his ballot on account of blindness, defective eye-sight, or other physical 
disability which prevents his marking his ballot, may be accompanied in the polling 
place by the two (2) poll clerks, who may assist him in marking his ballot, but by no 
other person or persons.  



 

 

(2) Any qualified elector who shall declare before the judges of election that he is unable 
to mark his ballot without assistance because he is unable to read either the English or 
the Spanish language sufficiently well to do so, shall be assisted in marking his ballot by 
the two (2) poll clerks, but by no other person or persons. . ." (Emphasis supplied)  

In 1959 Section 3-3-30 was amended to allow the person desiring assistance to have 
two poll cler ks and one person of his own choice assist him in voting.  

Section 3-3-20 (15), N.M. S. A., (1953) which is the section containing instructions for 
conducting elections, provides:  

"Where any voter requires assistance because of blindness, defective eye-sight, 
physical disability which prevents marking the ballot, or inability to read either the 
English or Spanish language sufficiently well to do so, the judges shall require him to 
take the oath on the form headed 'Affidavit for Assistance' included with the election 
supplies. Either judge may swear the voter. The voter must sign or mark such affidavit. 
All blanks must be filled in by the election officials, and the affidavit, after being 
completed, must be deposited in the ballot box. Such voter shall then be assisted by 
two (2) poll clerks who shall accompany the voter into the booth and in the presence of 
each other assist said voter in marking his ballot. No judge, clerk, challenger, party 
worker, sheriff, deputy sheriff, or other person shall go into any booth while occupied by 
an elector marking his ballot, or mark any voter's ballot, except the two (2) poll clerks as 
herein provided. Provided that if any voter so assisted shall so request, he may show 
his marked ballot to his party challenger to ascertain whether it has been marked as the 
voter instructed. . ."  

It is apparent to us that the legislature when it amended Section 3-3-30 neglected to 
amend Section 3-3-20 (15) so that the two sections would not conflict. It is, however, a 
standard rule of statutory construction that when two statutes are in direct conflict, the 
statute which was last enacted by the legislature repeals by implication the older 
statute. Section 3-3-30 repeals by implication Section 3-3-20 (15) insofar as the two are 
in conflict.  

In summation, it is our opinion that the general election laws apply to municipal school 
board elections unless the statutes provide otherwise. Therefore, in a municipal school 
board election, a voter who is in need of assistance within the meaning of Section 3-3-
30 (1961 P.S.) is entitled to have one person of his own choice assist him in casting his 
vote.  

By: Joel M. Carson  

Assistant Attorney General  


