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QUESTION  

QUESTION  

Is it required that a person testifying on engineering matters before the Oil Conservation 
Commission be a New Mexico registered professional engineer?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Persons engaged in the "practice of engineering" must be licensed pursuant to the 
provisions of the Engineering Practice Act. Section 67-21-29, et seq., N.M.S.A., 1953 
Compilation. The purpose for such requirement has been stated by the Legislature to be 
the safeguarding of life, health and property.  

Section 67-21-31, N.M.S.A., 1953 Compilation defines the practice of engineering as 
follows:  

"'Practice engineering' and 'practice of engineering' mean the performance of any 
professional service or creative work repairing engineering education, training and 
experience, and the application of special knowledge of the mathematical, physical, and 
engineering sciences to such professional services or creative work as consultation, 
investigation, evaluation, planning, design, and assuring compliance with specifications 
and design, in connection with the utilization of the forces, energies, and the materials 
of nature in the development, production and functioning of engineering processes, 
apparatus, machines, equipment, facilities, structures, buildings, works, or utilities, or 
any combination or aggregations thereof employed in or devoted to public or private 
enterprise or uses and wherein the public welfare, or the safeguarding of life, health or 
property is concerned or involved. Such practice includes the performance of 
architectural work incidental to the practice of engineering. The terms 'practice 
engineering' and 'practice of engineering' also mean offering to practice engineering or 



 

 

by verbal claim, sign, advertisement, letterhead, card, or in any other way representing 
oneself to be a professional engineer; or using the title 'engineer' or any other title which 
implies that one is a professional engineer, or holding oneself out as able to perform 
engineering work."  

Perhaps it might be argued that a liberal reading of the above quoted statute would 
permit the conclusion that testifying on engineering matters is the "practice of 
engineering." However, it is our opinion that the Engineering Practice Act was not 
intended to apply to persons whose only "engineering" activity in this State is testimony 
before a court or administrative agency.  

It has long been the rule that whether a witness possesses the qualifications to testify 
as an expert is a preliminary question for the court or administrative agency. Bradford 
v. Missouri K & T Ry. Co., 64 Mo. App. 475. In the case of Keller v. Federal Trade 
Commission, 132 F.2d 59, 61, the qualifications of a witness who had testified at a 
Commission hearing as an expert were somewhat doubtful. However, the reviewing 
court had this to say:  

"In this situation we think the question was not properly whether the witness was 
qualified to testify, but, rather, what weight was to be given his testimony."  

The test used by courts and administrative agencies in determining the competency of a 
witness to testify as an expert is implied in the definition of expert evidence. The witness 
must have acquired special knowledge of the subject matter either by study of the 
recognized authorities in the field or by practical experience. State v. Smoak, 213 N.C. 
79, 195 S.E. 70; Rodgers on Expert Testimony, p. 70, 3rd Ed.  

Section 65-3-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, grants the Oil Conservation Commission 
the power to "prescribe its rules of order or procedure in hearing or other proceedings 
before it." The Commission has not chosen to adopt any rule requiring that persons 
testifying on engineering matters be registered professional engineers.  

As stated earlier the purpose of the Engineering Practice Act is to safeguard life, health, 
and property be ensuring that one who is engaged in the practice of engineering is fully 
qualified. In the case of the Oil Conservation Commission the qualifications of the expert 
witness are inquired into by either the examiner or the Commission. In most instances 
the examiner himself is an engineer. And the Commission's staff of engineers is 
available to advise the Commission at all of its hearings.  

We might mention that in the case of the Oil Conservation Commission the question 
presented is largely academic. A vast majority of those testifying as engineering experts 
before the Commission or its examiners are engineers employed on a full-time basis by 
the various oil companies. And Section 67-21-47 E, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
exempts such persons from the provisions of the Engineering Practice Act.  


