
 

 

Opinion No. 62-87  

July 11, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: R. C. Derbyshire, M.D., Secretary-Treasurer New Mexico Board of Medical 
Examiners, 227 E. Palace Ave., Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the Secretary-Treasurer of the New Mexico Board of Medical Examiners enter 
into a five year lease on behalf of such Board in order to acquire private office facilities?  

2. If such lease agreement may be executed, would the Secretary - Treasurer's 
successor upon such Board, be bound by the terms of the lease?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The Statutes creating the New Mexico Board of Medical Examiners, and which specify 
the duties, powers and authority of the Board, contain no express provisions relating to 
the power of the Board to enter into contracts for the acquisition of office 
accommodations.  

Section 67-5-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, requires that the Board conduct its regular 
meetings in the State Capitol Building, and provides for the election by the Board of its 
officers, but does not set out the general authority of such Board in respect to entering 
into contractual obligations. This section sets out in part:  

"On the third Monday in May after their appointment, the members of the said board 
shall meet in the capitol building, in the city of Santa Fe, New Mexico, and organize by 
electing one of their number as president, one as vice-president, one as secretary and 
treasurer, and thereafter regular meetings of said board shall be held in the said capitol 
building on the third Mondays of May and November in each year, and there shall be no 
less than two days' session at each meeting."  



 

 

Although the statutes are silent in respect to the powers of the Board to contract 
generally, it is implicit that such Board possesses the implied authority necessary to 
fulfill the duties for which the Board was created. Among the implied powers of the 
Board would be the authority to maintain office equipment, files and records incident to 
the carrying out of the Board's statutory functions.  

At 81 C.J.S., "States", Section 58, at page 977-8, it is stated:  

"Generally speaking, state officers, boards, commissions, and departments have such 
powers as may have been delegated to them by express constitutional and statutory 
provisions, or as may properly be implied from the nature of the particular duties 
imposed on them. . . ." (Emphasis supplied.)  

In the current General Appropriation Act, Chapter 254, Laws 1961, Section 8, specific 
appropriations have been made by the Legislature for the payment of operating 
expenses during the fiscal biennium. Under such appropriation it is apparent that the 
Legislature intended necessary office accommodations would be acquired by the Board, 
and it is obvious that the Board possesses the inherent authority to enter into contracts 
to obtain such office facilities.  

In 81 C.J.S., "States", Section 113, at page 1086, the implied authority of State Boards 
to contract generally, is recognized. This section sets out in part:  

"The authority to bind the state by contract need not be express, but may be implied; but 
it must be an actual, as distinguished from an apparent, authority, and cannot be varied 
or enlarged by mere usage."  

It has also been held in State ex rel. Ross et al., v. Donahey, 113 N.E. 263, 93 Ohio 
St. 414, that:  

"The sovereign powers of government cannot be exercised unless suitable quarters are 
provided for the various governmental departments in the performance of public duty 
and service. This is axiomatic. Manifestly it is within the sovereign power of the state 
and particularly is it a legislative function under that sovereignty, for the General 
Assembly to appropriately legislate so as to furnish the government and its various 
departments with suitable quarters. . . ."  

Under the implied and inherent authority possessed by the New Mexico Board of 
Medical Examiners to carry out its duty, the Board may lawfully enter into contracts to 
obtain office accommodations and as an adjunct thereof may sign a lease for a term of 
years. Under the general statutes creating the Board, and the current Appropriation Act, 
however, we do not believe that such Board in the absence of specific legislative 
authorization, may properly negotiate a lease for a period of time in excess of that for 
which the Legislature may have provided specific appropriations to be expended by 
such Board, unless such lease is specifically made contingent upon and subject to 
future legislative appropriations.  



 

 

In Ohio v. Medbery, et al., 7 Ohio St. 522, the Supreme Court of Ohio considered 
whether the Board of Public Works in Ohio could bind the State to pay a contractual 
obligation for a period of five years. The Court determined that no officers of a State 
Board can enter into any contract, except as otherwise specified, whereby the 
Legislature will two years after, be bound to make appropriations for a particular object 
or a fixed amount. The Court in this case stated:  

"The sole power of making appropriations of the public revenue is vested in the general 
assembly. It is the setting apart and appropriating by law a specific amount of the 
revenue for the payment of liabilities which may accrue or have accrued. No claim 
against the state can be paid, no matter how just or how long it may have remained 
overdue, unless there has been a specific appropriation made by law to meet it."  

Thus, it is our opinion that the New Mexico Board of Medical Examiners may properly 
negotiate a lease of office space for Board use. However, such lease may not, in the 
absence of specific statutory authority, lawfully be entered into for a time period in 
excess of that for which the Legislature has made an appropriation for the payment of 
such expenses. Applying this conclusion to your first inquiry above, the Board may 
properly enter into a lease for the acquisition of private office facilities in an amount not 
to exceed that appropriated to the Board by the Legislature for office accommodations, 
and extending in period of time until the close of the fifty-first fiscal year on June 30th, 
1963. After the meeting of the next State Legislature, contingent upon sufficient 
appropriations being available, the Board may renegotiate such lease for a two year 
period extending to the close of the ensuing fiscal biennium.  

In reply to your second question, the Board may negotiate a lease for the purpose of 
obtaining office accommodations, however such lease should be signed by the 
president or by both the president and secretary - treasurer of the Board and be 
approved by the Board in open meeting. In addition the Board officers negotiating such 
contract, should secure prior approval of the Board by resolution, authorizing the 
president and secretary to effect such contract.  

In 81 C.J.S., "States," Section 115, at page 1092, it is pointed out that contracts made 
by state officers should be made in the name of the State and not individual officers. 
This section states in part:  

"Contracts made by state officers on behalf of the state should be made in the name of 
the state and not in the individual names of the officers, but a contract purporting to be 
the act of the state, signed with the individual names of the officers with their official 
designation affixed, is sufficient, and is the contract of the state and not of the officers 
personally."  

It is generally recognized that a state agency, board or commission may not execute 
contracts which will bind such body beyond the expiration of the term of office of the 
officer signing the contract. At 81 C.J.S., "States", Section 113, page 1085, 1086 the 
rule is stated:  



 

 

". . . a contract extending beyond the term of the officer making it and tying the hands of 
his successor is ordinarily void as against public policy."  

Any lease agreement contemplated by the Board should be made in the name of the 
State of New Mexico and the New Mexico Board of Medical Examiners rather than in 
the names of individual Board members. In addition, the lease if made in the name of 
the Board and signed by both the president and secretary-treasurer of the Board would 
be effective to bind the Board during the term of such lease agreement, provided it does 
not extend beyond the period of legislative appropriation.  


