
 

 

Opinion No. 62-96  

July 24, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Abner Schreiber, Assistant District Attorney, P. O. Box 800, Los Alamos, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May Los Alamos County adopt a charter providing for a combined city-county 
government?  

CONCLUSION  

No, not until the population within the proposed territorial limits is 50,000, or more.  

OPINION  

ANALYSIS  

In order to answer your question, the Constitution of New Mexico as well as various 
statutes must be analyzed.  

Article X, Section 4 of the State Constitution provides as follows:  

"The legislature shall, by general law, provide for the formation of combined city and 
county municipal corporations, and for the manner of determining the territorial limits 
thereof, each of which shall be known as a 'city and county,' and, when organized, 
shall contain a population of at least fifty thousand (50,000) inhabitants." 
(Emphasis added)  

Pursuant to the enabling authorization contained in the abovequoted Article, the 
legislature, in 1951, enacted Section 14-12-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, which 
provides that:  

"When the total population of any combined municipal organization shall be at least 
fifty thousand (50,000) inhabitants, a city-county government may be organized as 
hereinafter provided." (Emphasis added)  

You state that there is considerable thought along the line that the above - quoted 
constitutional provision and statute are controlling only "where a city already exists 



 

 

within the proposed area," and since there is no incorporated city within Los Alamos 
County, the 50,000 population requirement is not applicable.  

While the definitions contained in Section 14-12-1, N.M.S.A., 1953 Compilation lend 
some support to this contention insofar as § 14-12-2, supra is concerned, there is 
nothing in the Constitution which indicates that there can be any exception to the 
population requirement. Consequently, it is our opinion that even if the proposed city-
county consolidation is to be achieved under Section 14-13-25, N.M.S.A., 1953 
Compilation, the constitutional requirement as to population still must be met.  


