
 

 

Opinion No. 62-58  

April 11, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Keith E. Moore, State Bank Examiner, State Banking Department, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

(1) May a mutual building and loan association pay dividends on a quarterly basis on 
any of the various classes of shares set forth in Section 48-15-3?  

(2) May a capital stock building and loan association pay quarterly dividends on the 
various classes of shares set forth in Section 48-15-31?  

CONCLUSIONS  

(1) Yes, on any class except optional payment shares.  

(2) Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The questions presented involve certain problems of statutory interpretation. At first 
glance it might seem that a mutual building and loan association in which a share in one 
class presumably costs the same amount as a share in any other class would be 
required to treat the classes of shares identically in regard to the time for payment of 
dividends. However, it does not appear to have been the legislature's intention to so 
require.  

Section 48-15-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, dealing with mutual building and loan 
shares, provides for three classes of shares, namely, installment shares, fully paid 
shares and optional payment shares. As amended by Chapter 78, Laws of 1933, 
Section 48-15-3, supra, provides as follows in respect to the various classes of shares:  

"INSTALLMENT SHARES. Installment shares shall be shares upon which the 
shareholders shall be required to pay such dues and amounts, and at such times, as 
the bylaws may provide, and such payments shall continue on each share, until with the 
dividends allotted thereon it reaches its matured value or is withdrawn or canceled. On 



 

 

all such issues the dividends shall be apportioned or credited equally to each 
share in the same class.  

FULLY PAID SHARES. Fully paid shares shall be shares upon which the full par value 
of the shares may be paid at the time of the issuance thereof, and upon which the 
holder shall be entitled to a full participation in the net profits.  

OPTIONAL PAYMENT SHARES. Optional payment shares shall be shares upon which 
amounts may be paid or withdrawn at any time, subject to the provisions of the by-laws. 
The rate of dividend on such shares shall in no event exceed six per centum per 
annum. No dividend on such shares shall be paid or credited thereon more than 
once every six months." (Emphasis added).  

Your first question is whether the limitation on paying dividends no oftener than every 
six months applies to all three classes of shares, or only to optional payment shares.  

It is immediately noted that the limitation is not set out in a separate paragraph following 
the definitions of the various classes of shares. Rather, the limitation is contained only in 
the paragraph dealing with optional payment shares.  

Prior to 1933, Section 48-15-11, N.M.S.A., 1953 Compilation made it mandatory that 
any kind or class of stock certificates or shares participate equally, share per share, 
with every other kind or class of stock certificates or shares in the earnings, profits 
and surplus assets thereof. It was also provided that no preference should be given to 
any kind or class of stock certificates or shares whereby the owner or holders thereof 
would receive any advantage over owners and holders of other stock certificates or 
shares of such an association in the distribution of net profits, or otherwise.  

In 1933 the Legislature made two crucial changes in Section 48-15-11, supra, by adding 
the two phrases which are underlined below:  

"It shall be unlawful for any mutual building and loan association to issue, sell or dispose 
of, or receive subscriptions, or pay for any kind or class of stock certificates or shares 
which shall not be entitled to participate equally, share per share, with every other kind 
or class of stock certificates or shares of such associations in their respective classes 
in the earnings, profits and surplus assets thereof in proportion to the amount of the 
monthly, or yearly dues to be paid thereon, or the subscription price thereof. And it shall 
be unlawful for any building and loan association through any by-laws, resolution or act 
of its stockholders, directors or officers, by any allowance in the way of salaries or 
perquisites, or otherwise, to give any preference to any kind or class of stock certificates 
or shares whereby the owners or holders thereof will receive any advantage over 
owners and holders of other stock certificates or shares of such association in the 
distribution of profits, or otherwise, except as herein provided . . . ." (Emphasis 
added).  



 

 

It appears to us that by virtue of the 1933 amendment, a mutual building and loan 
association is only required by statute to treat equally the shares in a particular class. 
See Opinion No. 4562 (1943-44). Any other interpretation would render the 1933 
amendment meaningless. While it might be unwise, as a matter of policy, for a mutual 
building and loan association to pay quarterly dividends on some classes of shares 
when they can only pay semiannual dividends on optional payment shares, such a 
practice is not prohibited by legislative enactment. See also 9 Am. Jur., Building and 
Loan Associations, § 17.  

Your second question is whether capital stock building and loan associations may pay 
quarterly dividends on the various classes of shares which it issues. Our conclusion is in 
the affirmative.  

The Capital Stock Building and Loan Association Act of 1959 (Section 48-15-26, et seq., 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides authorization for the issuance of various 
types of shares upon which payment "at a stated rate of return shall be paid as 
determined from time to time by the Board of Directors." Section 48-15-31, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.).  

As we read Section 48-15-31, supra, it does not limit payments to semi-annual dates, 
nor for that matter to quarterly dates. It simply does not contain any legislative 
restrictions on payment dates.  

Section 48-15-37, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that the statutes relative 
to mutual building and loan associations shall apply where not inconsistent with the 
Capital Stock Building and Loan Association Act. Since neither the mutual act nor the 
capital stock act preclude the payment of quarterly dividends (except as to optional 
payment shares of mutual associations), there is no inconsistency between the two acts 
in this respect.  

We conclude, therefore, that both mutual building and loan associations and capital 
stock building and loan associations are not prohibited by statutory enactment from 
paying quarterly dividends, with the exception of dividend payments on optional 
payment shares of mutual associations.  


