
 

 

Opinion No. 62-79  

June 27, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Milton E. Scudder, Director of Personnel, New Mexico State Personnel Board, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Under what conditions can a state agency not now included under the Personnel Act 
of 1961 come under the Act, where the particular state agency has previously elected to 
be exempt?  

2. When a state agency elects to come under the provisions of the Personnel Act, is this 
action binding on a permanent basis, or may the particular state agency remove itself 
from the provisions of the Act?  

CONCLUSIONS  

1. Officials exempt from the Personnel Act may elect at any time to have their 
employees covered by the Act.  

2. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question is governed by Section 4 of the 1961 Personnel Act 
(Ch. 240 L. 1961) which provides in pertinent part as follows:  

"The Personnel Act and the service cover all state positions except; officials elected by 
popular vote . . . and . . . their employees, unless the elected officials elect to have 
their employees covered by the Personnel Act." (Emphasis added)  

Upon close analysis, it is to be observed that no election by the exempt official is 
necessary to keep the employees of his agency or department exempt. They are 
expressly and automatically exempt by the statute in the absence of an election to be 
covered.  



 

 

We are aware that shortly after passage of the Personnel Act, many, if not all, of the 
exempt officials notified the Personnel Board that they "elected" not to have their 
employees covered by the Act. However, such action being neither necessary nor 
required under the terms of the Act had no legal effect. The only time exempt officials 
must make an election is when they decide to have their employees covered. 
Consequently, the "election" by the Corporation Commission in June of 1961 to have its 
employees exempt from coverage under the Act was, in legal contemplation, a nullity. 
Thus the only election which has been made is the recent decision to place Corporation 
Commission employees under the Act. No time limit having been placed upon exempt 
officials for electing to place their employees under the Personnel Act, such action can 
be taken at any time.  

Lest it be thought that we have overlooked one facet of the problem, reference should 
be made to Section 5-6-17, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), which requires that final 
decisions by public bodies be made at meetings open to the public. As we understand 
it, the Corporation Commission's decision to place its employees under the Personnel 
Act was not made at a meeting, open or otherwise. However, as we held in Opinion 59-
105, this fact does not invalidate the action taken.  

Another legal issue which we deem it necessary to discuss in answering your inquiry 
involves the question of delegation of power. It might be argued that the somewhat 
unusual feature of the 1961 Personnel Act, granting to exempt officials the option to 
have their departments placed under the Personnel Act, is an unconstitutional 
delegation of legislative power to execute officers. We find, however, that the law is 
otherwise. A case closely in point is Henderson v. Thomy, 307 Ky. 783, 212 S. W. 2d 
303. The legislature had passed a statute providing that municipalities could, at their 
option, be covered by a civil service system. The argument was made that granting 
such a choice to the governing bodies of the municipalities violated the constitutional 
provision vesting legislative power in the General Assembly. In rejecting this contention, 
the Court said that the statute was complete in itself and was in full force and effect 
regardless of the action of any city with respect to operating under it. In the course of its 
opinion the Court said:  

"The city, by electing to avail itself of the provisions of the statute, does not exercise the 
power of legislation reserved to the general assembly. The statute is a complete 
legislative enactment requiring only acceptance to incorporate its provisions in the 
scheme of local government."  

It is our opinion that the option feature of the Personnel Act, granting to exempt officials 
the right to place their department or agency under the Act, is merely enabling 
legislation and not an unconstitutional delegation of legislative power. Marr v. Fisher, 
182 Or. 383, 187 P.2d 966; Reynolds v. Dallas County, Tex. 203 SW 2d 320 and 207 
S.W. 2nd 362. See State v. Spears, 57 N.M. 400, 259 P.2d 356.  

We conclude then that the Corporation Commission's action was effective in placing its 
employees under the rules, regulations and recommendations of the Personnel Board 



 

 

so long as in actual practice there is no conflict with the constitutional powers and duties 
of the Commission. See e.g., Article XI, Section 4, New Mexico Constitution.  

Since the Legislature did contemplate that perhaps some exempt agencies might wish 
to come under the Act at some future date, we think your proposed Rule XIV relative to 
the probationary period for employees of any such subsequently joining agency is in 
harmony with the legislative intent, and a valid exercise of your rule making powers.  

Your second question is whether the action of an agency in placing its employees under 
the Act is binding or whether the agency can subsequently withdraw from coverage.  

It is imperative to keep in mind that the constitutional powers and duties of the 
departments which are under elected officials, and which are exempt from the 
Personnel Act in the absence of an election to have their employees covered, vary to a 
considerable degree. The powers and duties of some of these departments are spelled 
out in a great deal of detail in the Constitution itself. Other departments and offices were 
created by the Constitution but the framers of that document expressly gave the 
Legislature the authority to prescribe their powers and duties.  

Since the Constitution controls in the case of any conflict between it and a statute, the 
answer to your second question may depend upon what the fundamental law of the 
State (the Constitution) provides as to the powers and duties of a particular department 
or office. See In Re Atchison, T. & S. F. Ry., Co., 37 N.M. 194, 20 P. 2d 918.  

To give you a general across-the-board answer to your second question would be to 
decide in a vacuum that the answer is either black or white. Since we are not aware of 
any contemplated action by a department seeking to remove its employees from 
coverage, we are of the opinion that a general answer is unnecessary and could 
subsequently prove to be misleading to you. Since the question is premature at this 
time, we feel that an all-inclusive answer taking it department by department would 
necessitate an unwarranted amount of research by this office to give our answer to what 
is presently a hypothetical question.  

If a withdrawal issue ever becomes a reality as to any particular department, we will 
give immediate attention to an opinion request in connection therewith.  

For the benefit of the Legislature and other interested groups and persons, we wish to 
mention that from the very day that the Personnel Act became effective this office has 
been called upon to interpret and explain various provisions of the Act. It is our view that 
the Act as presently drafted is sorely in need, at the very least, of clarifying 
amendments.  


