
 

 

Opinion No. 62-48  

March 23, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Keith Moore, State Bank Examiner, State Banking Department, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

In Opinion No. 62-44, dated March 16, 1962, this office advised you that under certain 
conditions small loan licensees can sell credit, life, health and accident insurance. You 
now ask for elaboration as to permissible charges by the licensee for credit, life, health 
and accident insurance by presenting the specific question set forth below.  

QUESTION  

Are commissions on the sale of credit, life, health and accident insurance sold by a 
small loan licensee, as well as the premiums for such insurance, to be considered 
charges in determining the total maximum charges permissible?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 48-17-43, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), sets forth the maximum charges 
that can be made by a small loan licensee.  

Subsection A states that the charges enumerated therein are limiting maximums and 
that a licensee can charge a lesser rate.  

Subsection C provides that:  

"Except as in this act elsewhere provided no further or other amount whatsoever shall 
be directly or indirectly charged, contracted for, or received."  

Subsection D provides in pertinent parts as follows:  

"Any charge, profit or advantage of any kind whatsoever that any person may contract 
for, collect, receive or in any wise obtain by any collateral sale, purchase or agreement 



 

 

including premiums on credit, life, health, and accident insurance in connection 
with the negotiating, arranging, making or otherwise in connection with any loan made 
pursuant to this act, except commissions received as an insurance agent or broker 
licensed by the state insurance commissioner of New Mexico on insurance written as 
hereinafter permitted, shall be deemed to be charges for the purposes of regulation 
under this act." (Emphasis added).  

The only exception to the prohibition against total charges in excess of the amounts set 
forth in subsection A relates to the sale of insurance on tangible personal property 
which is offered as security for the loan.  

Since commissions on the sale of credit, life, health and accident insurance, as well as 
the premiums themselves, are charges for purposes of determining the maximum rates 
permitted, a small loan licensee who is already charging the maximum rates cannot 
charge the borrower any money for the credit, life, health and accident insurance -- 
either as a premium or as a commission.  

Our holding in Opinion No. 62-44, where the licensee proposed to add the amount of 
the premium on to the final payment, assumed a situation where the licensee would be 
charging a premium for credit, life, health and accident insurance because his total 
charges, direct and indirect, would not be exceeding the statutory maximum set forth in 
subsection A.  

It is our opinion then, that if the total charges to a borrower by the small loan licensee 
already equals the maximum rate permitted, no charge can be made to the borrower 
for credit, life, health or accident insurance, either as a premium or as a commission on 
the sale.  


