
 

 

Opinion No. 62-54  

April 2, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John W. Gott, Chief, Public School Finance Division, Department of Finance 
and Administration, State Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Must school districts obtain legislative approval for sales of real property for sums of 
one hundred thousand dollars ($ 100,000.00) or more?  

2. If the answer to question 1 is in the negative, are such sales subject to approval of 
the State Board of Finance.  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question is governed by Section 6-1-8.1 (A), N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.), which provides in pertinent part as follows:  

"Any sale, trade or lease for a period exceeding twenty-five years in duration of real 
property belonging to any agency, board, department, commission or institution of 
this state, which sale, trade or lease shall be for a consideration of one hundred 
thousand dollars ($ 100,000.00) or more, shall be subject to the ratification and 
approval of the state legislature prior to such sale, trade or lease becoming effective . 
. ." (Emphasis added).  

You will note that school districts are not mentioned at all, and certainly it cannot be 
argued that local school districts are agencies, boards, departments, commissions or 
institutions of this State.  



 

 

In answering your second question, the relevant statutory provision is Section 6-1-8, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), in which school districts are expressly enumerated. 
This Section provides in pertinent part as follows:  

"Any department, commission, agency or institutional board of this state, or local public 
school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or personal property 
belonging to such state department, commission, agency, institution or local public 
school district, subject to approval of the state board of finance. . . ." (Emphasis 
added).  

We see then that while school districts can sell property for sums in excess of $ 
100,000.00, in order to do so approval of the State Board of Finance is mandatory.  

Another provision in Section 6-1-8.1, supra, which we deem it appropriate to discuss is 
the following:  

"The provision specified in Section 6-1-8 New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation, requiring approval of the state board of finance as a prerequisite to 
consummating such sales or dispositions of realty shall not be applicable in instances 
wherein the consideration for such sale, trade or lease shall be for a consideration of 
one hundred thousand dollars ($ 100,000.00) or more and wherein a state agency, 
board, department, commission or institution not herein specifically excepted is a 
contracting party, and in every such instance, the legislature shall specify its approval 
prior to such sale, trade or lease becoming effective."  

Insofar as the disposal of real property for a consideration of $ 100,000.00 or more is 
concerned, State agencies need legislative approval only. However, since school 
districts are not covered by the provisions of Section 6-1-8.1, supra, under the terms of 
Section 6-1-8, supra, they are permitted to dispose of property for a consideration of $ 
100,000.00 or more subject only to approval of the State Board of Finance.  


