
 

 

Opinion No. 62-43  

March 13, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General William E Snead, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Betty Fiorina, Secretary of State, State Capitol, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Whether the Court action for changing precincts outlined in Section 3-2-1, N.M.S.A., 
1953 Comp. (PS), applies to change in precincts prior to the primary election.  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

In your request for an opinion, you point out that Attorney General's Opinion No. 60-67, 
overruled Opinions No. 4303 and 4841 insofar as those opinions held that the phrase, 
"Each board of County Commissioners may meet at any other time not less than four 
(4) months before each election . . . (Emphasis supplied)" to change or abolish 
precincts, referred to general elections only. Opinion No. 60-67 pointed out that Sec. 3-
2-1, N.M.S.A., 1953 Comp., had been amended subsequent to those earlier opinions 
and held that they were no longer controlling. Opinion No. 60-67 stated:  

"The answer is clear. Precinct boundaries cannot be changed less than four months 
before any election unless Court action is initiated as prescribed in the above cited 
statute. (Emphasis supplied)."  

Your present question is whether the provisions for Court procedure also applies to 
primary elections. The relevant provisions of Sec. 3-2-1 provide that:  

"Any ten (10) qualified electors of any election precinct or election district dissatisfied 
with the boundaries fixed for or location of the polling place designated by the board of 
county commissioners may, at any time not less than forty-five (45) days before any 
general election, present their verified petition to the district court. . . ." (Emphasis 
supplied)  



 

 

This statute is specific in referring to a general election. However, it is also specific in 
providing that the petition may be filed at any time not less than forty-five (45) days 
prior to the general election. You will note that, in speaking of the time within which the 
Commissioners may themselves order an abolishment or boundary change of a precinct 
or election district, the statute requires that action be taken not less than four (4) months 
prior to any election. When speaking of the time within which a petition must be filed by 
dissatisfied electors, the statute uses the term general election. There obviously was 
an intention on the part of the Legislature to make a distinction. The term "general 
election" has an obvious meaning, Therefore, it is our opinion that the petition may be 
filed at any time not less than forty-five (45) days prior to the general election 
regardless of the time relation between the date the petition is filed and the date of the 
primary. It should be pointed out that the present opinion does not decide on what date 
the Court should make the change effective if it finds that the petition is well founded.  


