
 

 

Opinion No. 62-24  

January 31, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Boston E. Witt, First Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. K. D. Spiller, Chief, Budget and Financial Control, Department of Finance and 
Administration, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can teachers' salaries be reduced from the amount stipulated in the contractual 
agreement?  

2. When teachers' salaries have been partially paid on the basis of one-twelfth per 
month or less, relative to a nine-month contract, may correction legally be made during 
the term of said contract, adjusting to a one - ninth total payment per month salary basis 
without constitutional or statutory violation?  

3. In the light of official payroll voucher format and procedures as established by statute 
and with regard to the certification required on each such payroll voucher, should 
deferred payroll payments be considered as incorrect or illegal payments?  

4. Should the answer to question No. 3 consider such payments as incorrect but not 
illegal, may such incorrect payments be corrected at a later date?  

5. Does the present format of the standard state payroll voucher (copy attached) and 
does the present phrasing of the certification on the face thereof legally preclude partial 
or deferred payments for services enumerated within the payroll voucher as having 
been performed during or within the stated pay period?  

6. Should the answer to question No. 5 be in the negative, what changes in format 
and/or certification will be required to effectively preclude such purchase (partial?) or 
deferred payments?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. Yes.  

3. See analysis.  



 

 

4. Yes.  

5. No.  

6. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

You have submitted to us along with your opinion request a copy of the Teacher 
Contract used by the Girls' Welfare Home from whence the problem arose. It should be 
pointed out, however, that the questions raised in your letter are common to all teacher 
contracts in all school districts. This problem normally arises because some teachers 
prefer to be paid one-twelfth of their total salary over a twelve-month period even 
though they are actually engaged in teaching during nine months of the year. It is our 
understanding that past custom has allowed this procedure because many teachers 
have been improvident in the use of their funds when paid to them on a nine-month 
basis and have consequently found themselves with no source of income the remaining 
three months of the year. The question frequently arises also from the fact that a 
teacher draws one-twelfth of his salary for nine months and then at the end of the ninth 
month or end of school requests that the remainder of the remuneration due him be 
paid to him in a lump sum.  

We would first point out that the school at the Girls' Welfare Home is in fact treated as a 
school district and participates in the public school equalization fund. See Sec. 63-7-
46.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (PS).  

The Teacher Contract used by the Girls' Welfare Home which is attached hereto, 
provides that the teachers shall teach in the Girls' Welfare Home high school for a term 
of nine months for a total amount of consideration, and further provides that such sum 
shall be paid in equal amounts in semi-monthly installments on the 15th and last day of 
each month. It makes the provisions of the contract subject to the Teacher's Tenure 
Law, etc.  

In answer to your first question, we are of the opinion that the total remuneration set 
forth in the contract cannot be reduced unilaterally by the State institution. As is true 
with all contracts, however, the total amount of remuneration due can be reduced by 
mutual consent of the parties. If, by your first question, you mean whether the teachers' 
monthly salary payments can be reduced to one-twelfth or less of the total amount due 
from one-ninth of the total amount due, we point to Section 73-12-4, N.M.S.A., 1953 
Compilation, which provides that the salary per month shall be computed and paid on 
the basis of the months school is actually taught in the district during the term, so 
technically the institution could not unilaterally or by mutual agreement with the teacher 
agree to pay an amount less than one-ninth of the total amount due each month without 
being in technical violation of the statute. (assuming a 9 month school term).  



 

 

This leads us to your second question wherein you have asked whether adjustments 
can be made where a teacher has received less than one-ninth of his total contract 
compensation monthly during the nine-month period and now desires to have the 
deferred amount paid to him. As we have pointed out above, we feel that the institution 
may have been in technical violation of the statute in allowing a teacher to receive less 
than one-ninth of his total salary per month for the nine-month period; however, we feel 
that there is no legal prohibition against adjusting this monthly payment so that the total 
amount contracted for is paid by the end of the school term. We deem this to be true 
inasmuch as the State has contracted affirmatively to pay a teacher a total amount of 
compensation under the contract for services rendered over a nine-month period. The 
fact that the institution may have been technically violating the statute by paying 
something less than what was due on a monthly basis certainly should not relieve the 
State nor a school district from their responsibility to comply with the contract and pay 
the teacher his total compensation earned.  

As regards your third question we feel such partial or deferred payroll payments, while 
technically incorrect, are not in our judgment illegal payments inasmuch as the State is 
primarily obligated to pay the total compensation due under a teacher contract apart 
from the question of whether the institution violated the statute by paying something 
less.  

Since we are of the opinion that these payments are technically incorrect but not illegal, 
we are of the opinion that these incorrect payments may be corrected at a later date on 
the same rationale as above where we indicated that the State's primary responsibility 
under a contract is to pay the total compensation due for services.  

Also attached to your request was a salary or payroll voucher which you have submitted 
for our consideration. We have read the wording thereon with care and conclude that 
the phrasing and certification thereon do not preclude these partial or deferred 
payments for the services enumerated within the payroll voucher. The voucher on its 
face indicated that the amount paid is for services rendered during any certain month. 
This is not the case where moneys have been paid to teachers before it is earned. In 
this instance something less than what is due is being paid, and, therefore, there is no 
violation of the wording in the voucher since the money being paid is in fact for the 
services rendered during that period. As regards subsequent deferred payments, the 
deferred payments are in truth and in fact for services rendered for a period of time 
within a total nine-month school term, and, therefore, we believe there is no violation 
with this wording as regards these payments.  

As regards the certification on the bottom of the face of the voucher, all that certification 
indicates is that the persons therein named are legally entitled under the Constitution 
and statutes to receive the compensation stated therein, which, in fact they would be, 
having performed the services they had agreed to perform under the contract. It 
provides additionally that the services had been performed as stated in the above 
account. This, we feel, would have been met also in the case of either partial or 
deferred payments. It further provides that they were necessary and proper and that 



 

 

they were just, reasonable and as agreed, and that no part had been previously paid. 
We find no prohibition against partial or deferred payment in these words since they 
were necessary and proper under the contract and they were just, reasonable and as 
agreed under the contract since the State had agreed to pay a total compensation to the 
teacher and that no part of the amount in any individual voucher had been previously 
paid. This obviously was pointed to the case of a duplicate payment. So we conclude 
that the phrasing in the certification on the face of the voucher does not preclude 
payment of partial or deferred compensation under a teacher's contract.  

In question No. 6, you ask what language could be used on the voucher to preclude 
such partial or deferred payments. We would suggest that the certification be amended 
to read as follows:  

"I certify that the within named persons are legally entitled under the Constitution and 
statutes of New Mexico to receive the compensation stated herein; and that the 
compensation stated is the total compensation due and owing these persons for 
the services that have been performed as stated in the above account;<***>"  

This would put the burden upon the certifying officer of the institution paying to pay the 
total amount due the teacher in any one month of the school term since he would have 
to certify that this was the total amount due the person. We do not pass on the 
advisability of following this procedure since it is not within our scope to make these 
executive decisions but to merely pass on the legality of them and the question of 
whether teachers should be prevented from receiving their salaries on a twelve-month 
basis is not a decision for this office.  


