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QUESTION  

QUESTION  

Is a police officer legally authorized to pick up a juvenile at the verbal request of the 
probation officer where there is no process of any type?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The procedure by which a juvenile is taken into custody is rather elaborately spelled out 
in Sec. 13-8-30, et seq., N.M.S.A., 1953 Comp. (PS). It is clear that under the 
circumstances outlined in Sec. 13-8-34, the juvenile judge may either cite a juvenile into 
court or may order, in writing, that the juvenile be taken into custody immediately, prior 
to a court hearing.  

It could be strongly argued that the procedural steps found in the aforementioned 
sections are exclusive, and that a juvenile may not be picked up or detained without 
some person first having caused to be filed a petition alleging the facts causing the 
juvenile to come within the purview of the juvenile code, and then only upon order of the 
court.  

The question arises, though, as to the meaning of Sec. 13-8-42, which reads:  

"When any juvenile found violating any law or ordinance, or whose surroundings are 
such as to endanger his welfare, is taken into custody, such taking into custody shall not 
be termed as arrest. The jurisdiction of the court shall attach from the time of such 
taking into custody. When a juvenile is taken into custody, his parent, guardian or 
custodian shall be notified at the earliest possible time. Whenever advisable, such 
juvenile shall be released to the custody of his parent or other responsible adult who 
shall bring the juvenile to the court or probation officer at a stated time or at such time 



 

 

as the juvenile attorney, probation officer or court may direct. If such person shall fail to 
produce the juvenile as agreed, the court may take appropriate action."  

In our opinion, this language, standing alone, is somewhat vague and ambiguous. 
Assuming, however, for purposes of your question, that the section cited gives an officer 
authority to apprehend and take into custody a juvenile without a warrant or order 
signed by the judge, still it would apply only to those instances where the juvenile is 
found breaking a law or ordinance or where his surroundings endanger his welfare. It is 
interesting to note that being in surroundings which endanger his welfare does not, by 
provisions of the Juvenile Delinquency Act, make the juvenile a delinquent.  

We are aware that the State is considered to occupy the position of parens patriae with 
inherent powers of control over minors. Such powers, however, must be exercised in 
accordance with the directions of the legislature. While actions of the type raised in your 
question might be convenient insofar as the probation officer or police officer are 
concerned, such activities are not blessed with any legal sanction.  

Without a warrant signed by the juvenile judge, without the juvenile having violated a 
law or ordinance in the officer's presence, and without the officer being personally 
aware of any endangering of the juvenile's welfare because of his surroundings 
(assuming this latter circumstance constitutes delinquency) the officer cannot be said to 
have any legal grounds for the apprehension of the juvenile.  


