
 

 

Opinion No. 62-41  

March 8, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Carlos Manzanares, La Puente Route, Tierra Amarilla, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a school teacher run for the office of Justice of the Peace?  

2. May the office of Justice of the Peace and position of school teacher be held 
simultaneously?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes, providing a reasonable standard of efficiency shall be maintained with respect to 
each.  

OPINION  

ANALYSIS  

Rural school supervisors and directors of elementary and secondary schools are 
prohibited from engaging in political activity under Section 73-9-7, N.M.S.A., 1953 
Compilation (PS) and Section 73-12-12, N.M.S.A., 1953 Compilation, but nowhere in 
the Constitution or the laws of New Mexico have we been able to discover a similar 
provision pertaining to school teachers.  

According to our analysis of New Mexico law on the subject, it is our conclusion that a 
school teacher may be a candidate for the office of Justice of the Peace providing he 
qualifies, pursuant to the following Constitutional and Statutory provisions.  

Since a Justice of the Peace is a precinct officer, as held in Territory ex. rel. Welter v. 
Witt, 16 N.M. 335, 117 Pac. 860, he must be a resident of the political subdivision for 
which he is elected or appointed. See Art. 5, Section 13, Constitution of New Mexico 
(PS). He must also be a citizen of the United States, a resident of the State and a 
qualified elector therein. See Art. 7, Section 2, Constitution of New Mexico.  



 

 

If any person desiring to run for the office of Justice of the Peace meets the above 
qualifications, he may be a valid candidate.  

With respect to the second question, we are faced with the possible problem of 
incompatibility of two offices, such question arising under Section 5-3-1, paragraph 8, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, which declares that a local office becomes vacant when 
an officer accepts and undertakes the duties of another incompatible office.  

However, it is very likely that Section 5-3-1, paragraph 8, N.M.S.A., 1953 Compilation, is 
inapplicable in this instance since in all probability a school teacher is considered an 
employee rather than an officer.  

A school teacher is hired by the school Board of Education, see Section 73-9-7, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (PS), by the Board of School Directors in independent rural 
school districts, see Section 72-9-14, N.M.S.A., 1953 Compilation (PS), or by the 
Municipal Board of Education, see Section 73-10-2, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Since school teachers' contracts are with political subdivisions of the State and their 
duties purely local in character, they are to be considered as local employees, as we 
previously held in Attorney General Opinion No. 4645-1945.  

Even if it were argued that the position of school teacher was in the nature of an office, 
we do not believe that the function of Justice of the Peace and school teacher are 
incompatible under the test announced by our Supreme Court in Haymaker v. State, 22 
N.M. 400, 403, 163 Pac. 248, set out as follows:  

"In legal contemplation, incompatibility between two offices is an inconsistency between 
the functions of the two. The offices must subordinate, one to the other, and they must, 
per se, have the right to interfere with the other before they are incompatible."  

Of more paramount importance is whether or not the performance of these two 
positions simultaneously would furnish proper grounds for revoking a teacher's 
certificate under Section 73-1-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, or approximate "good 
cause" for discharge of a teacher under a legal contract by the State Board of 
Education, pursuant to Section 73-12-15, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

This particular point was brought out in Attorney General's Opinion No. 6473-(1956), 
copy of which is attached. It was concluded in this opinion that so long as the candidacy 
for public office does not interfere with proper performance of duties as a teacher, it is 
not ground for dismissal. However, it was also noted that in some instances the courts 
have held that a Board of Education may require a teacher to go on temporary leave of 
absence during the period of candidacy, but meanwhile protecting tenure and contract 
rights.  

The above opinion was limited to a ruling on "effect of candidacy for public office" but 
the principles advanced are obviously more in point in this instance which also concerns 



 

 

the possible holding and performing of the duties in the office of Justice of the Peace 
after a successful candidacy.  

In view of the foregoing authorities, it can perhaps be safely determined that the 
individual concerned may hold the office of the Justice of the Peace and a school 
teacher's position simultaneously, so long as he continues to maintain a reasonable 
standard of efficiency with respect to each.  


