
 

 

Opinion No. 62-40  

March 8, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. James C. Compton, District Attorney, Ninth Judicial District, Portales, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is a person eligible to run for State Representative in the 1962 primary election as a 
Democrat candidate when he has been registered with that political party only since 
March 5, 1962, having initially registered without showing any party affiliation?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In your opinion request, the following factual background, insofar as you are aware, is 
related. A person who filed as a Democratic candidate for State Representative on 
March 6, 1962, was registered as a voter from September, 1953, to 1961, with no 
party affiliation shown on the affidavit of registration. During the most recent 
purging of registrants in 1961, his name was removed from the voting records. On 
March 5, 1962, he re-registered, listing his party affiliation as Democrat. The following 
day he submitted his Petition for Declaration of Candidacy as a State Representative. 
Your question is whether he is eligible to seek this office in the forthcoming primary 
election. Based upon the facts given us, our conclusion is no.  

Section 3-11-43, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), provides in pertinent part that:  

"No person shall become a a candidate for nomination for any office who has not been 
affiliated with the party in which he seeks office, as shown by his registration 
affidavit, for a period of not less than twelve months prior to the issuance of the 
proclamation herein required by the governor of the state of New Mexico, or since his 
initial registration to vote in the state of New Mexico." (Emphasis added).  

Section 3-11-42, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) makes it incumbent upon the 
governor of the State to issue and file with the Secretary of State on the first Monday in 



 

 

February of each even numbered year a proclamation calling for a primary election to 
be held on the second Tuesday in May of that same year.  

The prospective candidate about whom you inquire does not meet the mandatory 
statutory requirement of being affiliated with the party in which he seeks office either 
since his initial registration to vote in this State or for twelve months prior to the 
governor's public proclamation calling for the 1962 primary election.  

You do not state the reason why the initial affidavit of registration of the person in 
question shows no party affiliation, i.e., whether registrant declined to state (Section 3-
2-7, N.M.S.A., 1953 Compilation) whether it was simply an oversight, but it makes no 
difference for the purposes of this opinion. If the person declined to state, he could not 
be a candidate of either party. Section 3-11-43, supra. And if the reason was simply an 
oversight, the statutes nonetheless place the burden on the registrant to see that his 
party affiliation is properly shown on his affidavit of registration. Section 3-2-47, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), Section 3-11-50, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.); 
Section 3-11-43, supra.  

The procedure to be followed by the county clerk in cases such as this is set forth in 
Section 3-11-46, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), and provides as follows:  

"The county clerk or the secretary of state, upon receipt of the declaration required 
hereunder, accompanied by the required filing fee, shall receive and file said 
declaration. The secretary of state or county clerk, as the case may be, shall 
determine within ten days from the date of filing of such declaration whether the 
statements made therein are true, in which event, and not otherwise, the 
candidate's name shall be placed upon the primary ballot. In the event it is 
determined that any statements made in the declaration are not true, the district 
attorney, attorney general, and the candidate shall be notified immediately. Any such 
determination by a county clerk or secretary of state shall be subject to review by a 
court of competent jurisdiction." (Emphasis added).  

The declaration of candidacy requires that the declarant depose that he either has been 
a member of the particular party, as shown by his affidavit of registration, for not less 
than twelve months prior to the first Monday of February of this year or since his initial 
registration in the state of New Mexico. Section 3-11-43, supra. If the county clerk 
determines that this is not in fact true, the candidate's name is not to be placed upon the 
primary ballot. Section 3-11-43, supra, and Section 3-11-46, supra.  


