
 

 

Opinion No. 62-148  

December 26, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Judge William U. Tate, Jr., 800 Canyon Road, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. When no candidate from either party ran for election as justice of the peace in a 
particular precinct, does the incumbent justice who was elected for a term expiring 
December 31, 1962, hold over until his successor qualifies?  

2. Will there be a vacancy in this office at 12:01 a.m., January 1, 1963, which the Board 
of County Commissioners can fill by appointment?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The somewhat unusual fact situation giving rise to your questions is as follows: You are 
the incumbent justice of the peace in precinct 28 with a term which expires at 12:01 
a.m., January 1, 1963. Neither party had a candidate for justice of the peace in this 
precinct at the last general election. You ran in the last general election as a candidate 
for justice of the peace in precinct 3 and were defeated. The matter that concerns you is 
your status as justice of the peace in precinct 28 after December 31, 1962.  

For purposes of this opinion we have assumed that you still meet the necessary 
residence requirements to hold office in Precinct 28. See Section 36-2-8, N.M.S.A., 
1953 Compilation.  

There are a number of statutory and constitutional provisions which must be 
considered, each of which, we believe, can be given full force and effect.  

Article 20, Section 2 of the New Mexico Constitution provides that "Every officer, unless 
removed, shall hold his office until his successor qualifies."  



 

 

Section 36-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in pertinent part as follows:  

"At each general election there shall be elected in each precinct one (1) justice of the 
peace . . . in the manner now provided by law for the election of state and county 
officers . . . and shall hold office for two (2) years thereafter, or until their successors 
shall qualify according to law, or unless sooner removed for cause."  

No one having run for justice of the peace in Precinct 28 at the last general election, 
and since your term of office expires on December 31, 1962, you will hold over until 
your successor qualifies.  

However, this does not mean that a vacancy will not exist on January 1, 1963. Section 
5-3-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that certain offices (including precinct 
offices) become vacant by "Expiration of the term of office when no successor has been 
chosen as provided by law."  

That is the situation we will have in Precinct 28, insofar as a justice of the peace is 
concerned, at 12:01 a.m., January 1, 1963. When such a vacancy occurs in a county or 
precinct office "by reason of death, resignation or otherwise it shall be the duty of the 
board of county commissioners of the county where such vacancy has occurred to fill 
said vacancy by appointment and said appointee shall be entitled to hold said office 
until his successor shall be duly elected and qualified according to law." (Emphasis 
added)  

When the Board of County Commissioners subsequently fills the vacancy which will 
occur on December 31, 1962, the appointee will hold the office until his successor is 
both elected and qualified. See Opinion No. 57-63; State v. Herring, 57 N.M. 600, 261 
P. 2d 442.  


