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QUESTION  

We understand that a person seeks to have his name placed on the general election 
ballot as a candidate for justice of the peace without party designation. This gives rise to 
the following question.  

QUESTION  

Can a person who desires to be a candidate for justice of the peace in a general 
election be listed on the ballot without party designation?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The first thing to note is that the Primary Election Code (§ 3-11-36 through 3-11-68, 
N.M.S.A., 1953 Compilation) is not applicable in the present situation. That Code 
governs only political parties whose gubernatorial candidate polled at least fifteen 
percent of the votes at the preceding general election. Obviously, the person who 
desires to appear on the ballot without any party designation is not, for purposes of 
resolving the question posed, to be considered the candidate of any political party.  

The question then is whether it is necessary in order to be a candidate (other than write-
in) for State, county or precinct office in a general election that the person be the 
candidate of a political party.  

When the various election statutes are analyzed, we think the conclusion is inescapable 
that candidates on the general election ballot must be those selected by a duly 
organized political party.  

This requirement places no undue burden on minor parties since those who wish to 
nominate candidates whose names will appear on the general election ballot can do so 
by following the procedures set forth in Sections 3-12-1 through 3-12-8, N.M.S.A., 1953 



 

 

Compilation, the first of which provides that "No political party shall be authorized to 
nominate candidates for public office in this state, unless the same be organized and 
governed as provided in this act." Nor does it prevent a person who is unable to 
organize a party, due to lack of support or otherwise, from being elected to and holding 
an office, since the write-in procedure is available.  

Section 3-12-3, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) requires the filing of the party's rules 
and regulations with the county clerk at least forty days prior to the general election. 
This Section also requires the certification of candidates who have been nominated by 
methods other than a primary election and twenty members of the party must sign the 
certification. While this Section refers only to county offices, Section 36-1-1, N.M.S.A., 
1953 Compilation, provides that justices of the peace will be elected "in the manner now 
provided by law for the election of state and county officers."  

Section 3-3-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, setting forth the requirements and form for 
ballots, makes it clear in paragraph 5 that party candidates are contemplated. See also 
Section 3-4-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).  

It is certainly understandable that our election statutes do not contemplate "non-
partisan" candidates on the general election ballot. Otherwise, anyone who so desired 
could be listed on the ballot as a candidate for office without party designation even 
though such person may have been defeated in the primary election. It takes no great 
amount of perception to foresee the chaotic conditions which could result from such 
procedure.  

In discussing municipal elections, our Supreme Court distinguished them from general 
elections and stated that certain statutes governing the latter should not be construed to 
be applicable to municipal elections "when the practical effect of doing so would be to 
outlaw non-partisan tickets in such elections." Hampton v. Priddy, 50 N.M. 23, 168 
P.2d 100.  

We conclude than that any candidate appearing on the general election ballot must be 
the duly nominated candidate of a political party and that the candidate's political party 
must be designated on the ballot.  


