
 

 

Opinion No. 62-127  

October 15, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General J.E. Gallegos, Assistant 
Attorney General  

TO: Robert H. Sprecher, Assistant District Attorney, Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

What action can the Board of County Commissioners take on a petition to vacate rights-
of-way expressed in patents from the United States to private landowners?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

It appears that each of five persons received patents from the federal government in 
1961 to certain small lots in Chaves County, New Mexico. The patents issued pursuant 
to the Congressional Act of June 1, 1938 (52 Stat. 609; 43 U.S.C.A. 682 (a)) authorizing 
the Secretary of the Interior to lease or sell public lands in lots not exceeding five acres 
for a home, cabin or business site.  

The patents contained the conventional reservations to the United States for ditches or 
canals and for right-of-way for federal aid highway. In addition, they contain a clause 
which reads as follows:  

"This patent is subject to a right-of-way not exceeding 33 feet in width for roadway and 
public utilities purposes, to be located . . ." (description follows)  

This clause apparently results from regulations of the Secretary of the Interior made in 
implementation of the Act of June 1, 1938. See 43 C.F.R. § 257.16 (c) revised May 29, 
1959, 43 C.F.R. § 257.17 (b) pocket supplement.  

We are informed that it is a fact that the rights-of-way in question have never been 
subject to public use nor has possession of them been taken by an affirmative act of the 
public authorities.  



 

 

The five landowners have petitioned the Board of County Commissioners of Chaves 
County to "vacate" the rights-of-way. Thus, the question with which we are truly 
concerned is what action can the Commission take on the petition.  

Interesting problems are apparent as to what rights are created by the subject clause. 
But those problems are of no concern to the Board of County Commissioners. For the 
statement of their authority to vacate a road is expressed in Section 55-4-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation, as follows:  

"Whenever, in the opinion of the board of county commissioners of any county, any 
road or part of road then established and maintained as a public highway, is not 
needed, or the repairs of the same are burdensome and in excess of the benefits 
therefrom . . ." (emphasis supplied)  

The power to vacate clearly encompasses only "established and maintained" roads. 
See Attorney General Opinion 58-87. The roadways in question exist only on paper. 
They are not established and, of course, they are not maintained, so the Board of 
County Commissioners has no power to vacate them and any attempt to do so would 
be a nullity.  

It may be that the reservations in the patents in fact constitute dedications to the public 
authorities, 6 Thompson on Real Party § 3485; 16 Am. Jur. "Deeds" § 302, and that at 
present these dedications stand unaccepted. See, Lovelace v. Hightower 50 N.M. 50, 
168 P.2d 864; Hamerly v. Denton, Alas. 1961, 359 P.2d 121. However, the petition to 
vacate can in no way be viewed as requiring the Commissioners to inquire into the 
relative rights of the parties, to act prospectively, nor to use the power to vacate as a 
tool to quiet title for private parties.  

We conclude that the Chaves County Board of Commissioners should deny the petition 
in question for the reasons previously stated.  


