
 

 

Opinion No. 61-89  

September 21, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A. Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Nellie E. Floyd, Chaves County Assessor, County Courthouse, Roswell, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. If one owns property which is subject to being taxed as of the first of the year, then in 
May of that same year the improvements thereon and inventory are completely 
destroyed by fire, are we allowed to pro rate down to the number of months that the 
person actually owned the building and inventory? Or, should the individual pay taxes 
on the full amount for the full year under protest?  

2. Would the same law apply to property that has been purchased by the City during the 
middle of the year and rendered the first of the year by the original owner?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In arriving at the answer to your first question, it is to be noted that our statutes as they 
are now in effect do not refer specifically to a situation wherein taxable property is 
destroyed after being assessed for the tax year. Provision is expressly made in Section 
72-2-17, N.M.S.A., 1953 Compilation for a re-evaluation of real property due to 
destruction or removal of property on such premises during the preceding year. 
However, this section relates to the quadrennial assessment law and is presently 
inoperative under the provisions of Chapter 126, of the Laws of 1959.  

No other express statute deals specifically with this issue and we must refer to the 
provisions of several different sections.  



 

 

First, it is apparent that January 1, of each year is the date which determines the 
condition or status of the taxability of all property whether real, personal or intangible. 
Section 72-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in part:  

"All property, real, personal and intangible, not otherwise assessed and valued for 
purposes of taxation, shall be declared, listed, assessed and taxed in the county where 
it is situated on the first day of January. . . ."  

Similarly, under the applicable portion of Section 72-2-3, N.M.S.A., 1953 Compilation it 
is provided that:  

"Every person, firm, association or corporation shall in each year, make a declaration of 
all property subject to taxation of which he is the owner or has the control or 
management. Such declaration shall be made of all property as it exists on the first day 
of January of each year. . . ."  

Section 72-2-10.1, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that:  

"The person whose legal duty it is to make declaration of property which is required by 
law to be valued by the assessor shall annually, between January 1, and March 1, 
declare all property owned by him or under his control subject to valuation in the 
county."  

Section 72-5-12, N.M.S.A., 1953 Compilation, specifies that:  

"All taxes levied upon real estate shall be a lien thereon from the first day of January of 
the year in which the levy is made and continue as such until paid or foreclosed by 
sale."  

The general rule in regard to the question posed by you in your first inquiry, is dealt with 
in 84 C.J.S., "Taxation," Section 634 at page 1274 wherein it is stated that:  

"The fact that events occurring after the tax has been paid, change the amount on which 
the tax should be computed will not entitle a taxpayer to recover the claimed excess 
paid. So also, the fact that property is destroyed by fire after the taxes thereon are 
spread on the assessment roll is no ground for recovery of the taxes paid under such 
assessment; but it is otherwise where property is destroyed before the assessment, and 
the taxpayer is entitled to recover taxes paid on such property."  

In a discussion by the Supreme Court of Michigan in Case v. City of Detroit, Mich. 129, 
298, 88 NW 626, 627, it was held in a similar situation that where property is destroyed 
by fire after the taxes are spread on an assessment roll, the owner is not entitled to a 
rebate.  

The converse of the question posed by you was recently answered in our Attorney 
General Opinion No. 61-22 dated March 15, 1961, where we stated that when the first 



 

 

day of each year has been designated as the tax date for that year and improvements 
are added to that property at a later time during the year, such increase in evaluation is 
not subject to declaration and assessment at the new value until January 1, of the 
following year.  

An examination of the provisions of Section 72-5-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
relating to the refund of ad valorem taxes paid under protest and which are voluntarily 
paid or which are alleged to be erroneously and illegally charged indicates that no relief 
is available to a taxpayer under such statute where there has been a subsequent 
destruction of property following the date of assessment of the property on January 1, 
since the holding of the New Mexico Supreme Court in the case of In re Blatt, 41, N.M. 
269 67 P 2d 293, relief is available to a taxpayer under such statutory provision only in 
situations where the assessment complained of was originally erroneously and illegally 
assessed and charged.  

Section 72-4-6, N.M.S.A., 1953 Compilation authorized the county treasurer to correct 
obvious clerical errors in name, description of property and computation of amount of 
taxes; however, this authority does not extend the right of the county assessor or 
treasurer to make refund of taxes erroneously paid, or to pro rate taxes originally 
lawfully and properly assessed, because of a subsequent destruction of property. As 
held in Morris v. State ex rel. State Tax Commission, 41 N.M. 385, 69 P. 2d 924, the 
provisions of this statute were designed to allow correction in errors and amount of 
taxes, but such statute provides no authority to hold tax assessments invalid on 
equitable grounds, to reassess property or to cancel assessments.  

In view of the above authorities and from a construction of the above statutes, it is our 
opinion that the liability for the payment of taxes which are properly and validly 
assessed in conformity with law, attaches as of January 1, of each year, and such tax 
liability continues under the same assessment for the duration of such tax year, despite 
subsequent destruction or damage to the property during the year. An express provision 
by the legislature would be necessary to afford relief in the form of a reassessment, the 
recovery of taxes paid under protest, or proration of taxes to a taxpayer in such 
situation, and in the absence of such provision the tax liability continues in the amount 
of the original assessment without reduction and without allowance of proration to such 
taxpayer for the tax due.  

The answer to your second question is in part controlled by the provisions of Article 8, 
Section 3, of the New Mexico State Constitution, and by Section 72-5-12, N.M.S.A., 
1953 Compilation.  

Under the applicable portion of Article 8, Section 3 of the State Constitution it is 
provided in part that:  

"The property of the United States, the state and all counties, towns, cities and school 
districts, and other municipal corporations, public libraries, community ditches and all 
laterals thereof, all church property, all property used for educational or charitable 



 

 

purposes, all cemeteries not used or held for private or corporate profit, and all bonds of 
the state of New Mexico, and of the counties, municipalities and districts thereof shall be 
exempt from taxation."  

Section 72-5-12, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that:  

"All taxes levied upon real estate shall be a lien thereon from the first day of January of 
the year in which the levy is made and continue as such until paid or foreclosed by sale. 
Taxes levied on all property shall be a personal obligation of the owner thereof, and a 
personal judgment may be rendered against him therefor. . . ."  

Section 72-5-12, N.M.S.A., 1953 Compilation set out in part above, contemplates that 
the taxable status of real property is fixed on the tax day of January 1 of each year and 
that the taxes levied upon real property shall be a lien on such property until the taxes 
are paid or the property is sold for the delinquent taxes.  

It is apparent under the language of Article 8, Section 3, of the State Constitution that 
real property acquired by a municipality is exempt from taxation. However, construing 
this constitutional provision together with the wording contained in Section 72-5-12, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, it is apparent that in addition to a tax lien falling upon realty 
the obligation for the payment of such taxes is also a "personal obligation of the owner 
thereof." Thus the second question posed by you necessitates a determination of 
whether the constitutional exemption excluding the real property of municipalities for 
taxation absolves the individual in whose name the property was assessed on January 
1, from a personal liability for the payment of such taxes even though a municipality and 
its real property is exempt from the payment of such taxes. In 84 C.J.S., "Taxation," 
Section 237 at page 455-456 it is stated that:  

"Whether or not property is exempt from taxes for a year is to be determined as of its 
taxable status date, which ordinarily is when the assessment is levied and the tax is due 
or becomes a lien on the property. Where the property is taxable on that date, its 
subsequent change to an exempt status does not affect its taxability for the year. . . ."  

In the case of State v. Locke, 29 N.M. 148, 219 P. 2d 90, 30 A.L.R. 409, the New 
Mexico Supreme Court dealt with a question somewhat similar to the problem posed by 
your second inquiry. In this case the Court cited the language of Laurel v. Weems, 
Miss. 100, 335 56 So. 451. In the latter case a city had purchased property from private 
owners and the taxing officials sought to subject such property to a tax lien. The court 
held that after the municipality purchased the lot the property was freed and absolved 
from further liability for tax previously assessed against it. In the Locke case, supra, the 
Court cited also with approval the case of Foster v. City of Duluth, Minn. 120, 484, 140 
NW 129, wherein it was held that once real property has become public property by 
virtue of the ownership having passed to a municipality all proceedings taken 
subsequently against such property by tax officials are void, "not withstanding that the 
taxes for the year may have been a lien on the property before its transfer." Similar 



 

 

cases are Davis et al. v. City of Biloxi, Miss. 178, 340 184 So. 76, and City of Harlan 
v. Blair, Ky. 251, 51, 64 SW 2d 434.  

Consonant with the reasoning of the Locke case, and after a careful consideration of the 
above constitutional provision and Section 72-5-12, N.M.S.A., 1953 Compilation, we 
conclude that a county assessor may not subject real property, the title to which has 
passed to a municipality, with further liability for the payment of taxes. The property 
itself is cleared from further liability for the taxes previously assessed against it under 
the name of former owners from the time of the acquisition of the realty by the 
municipality.  

However, as a necessary corollary to the language of Section 72-5-12, N.M.S.A., 1953 
Compilation and the holding of the Locke case, supra, it is our opinion that the person in 
whose name the property was assessed on January 1, of the year in which the property 
is subsequently transferred is personally responsible for the payment of the taxes on 
such property for the entire year regardless of the fact that the property may have been 
transferred to a municipality at any time during such year. The language of Section 72-
5-12, N.M.S.A., 1953 Compilation is clear in this respect, stating that "taxes levied on all 
property shall be a personal obligation of the owner thereof, and personal judgment may 
be rendered against him therefor."  

It is therefore our opinion that although the tax lien is unenforceable against such real 
property because of its new ownership by a tax exempt municipality, nevertheless the 
former owner in whose name the property was assessed on January 1, of that year 
remains personally responsible for the taxes upon the property for the remainder of 
such year. It would be possible under such situation, however, for the vendor to collect 
as a part of the sale price the amount of such taxes.  


