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October 26, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Bill Hendrix, State Purchasing Agent, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Must the Girls' Welfare Home in Albuquerque carry insurance on buildings which are of 
no further use to the Home?  

CONCLUSION  

Yes, but the value of such buildings for purposes of insurance coverage should not be 
based on reproduction cost.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 6-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in pertinent part as follows:  

"All officers and boards charged with the custody and control of public buildings 
belonging to the state shall keep the same insured for the benefit of the state against 
loss or damage by fire, at least to the amount of three-fourths (3/4) of the estimated 
value of the buildings at the time the insurance is applied for. . . ."  

The three buildings belonging to the Girls' Welfare Home which are here in question are 
the old administration building, the barn and silos, and the chicken house. As we 
understand it, one or more of the buildings has been condemned and none are of any 
further use to the home. The Board of the Girls' Welfare Home plans to raze all of these 
buildings as soon as funds to do so become available.  

For sometime past these buildings have not been insured. However, under a new 
blanket public institutions insurance policy these buildings are covered. Apparently the 
value of the buildings for purposes of coverage and premiums was computed simply by 
using reproduction cost. The new replacement cost given to the various buildings was 
approximately as follows: administration building $ 172,000.00, barn and silos $ 
20,000.00 and the chicken house $ 12,650.00.  



 

 

The whole purpose of the mandatory fire insurance provisions of Section 6-1-4, supra, 
is to make certain that if public buildings are destroyed by fire, at most there will be only 
a one-fourth loss to the State. For this reason, this Section would seem to contemplate 
that the value of buildings which are needed and are in use be based on reproduction 
cost. By basing value on reproduction cost, like buildings can be construed to replace 
those destroyed by fire.  

However, "value" is a term which has various meanings depending upon the context in 
which it is used and the type of transaction being considered. Andrews v. 
Commissioner of Internal Revenue, 135 F.2d 314, In re School of Industrial Arts, 
154 N.Y.S. 2d 402, 2 Misc. 2d 403.  

It would appear to be a waste of the State's money to consider reproduction cost the 
criterion by which the value of old buildings which are no longer of any functional use is 
to be determined. If by unfortunate happenstance such old and unneeded buildings 
were destroyed by fire, it seems clear that the agency involved would have no reason to 
and would not desire to replace them.  

In ascertaining the value of this type of building for mandatory insurance coverage 
requirements, depreciation due to age, wear and tear and obsolescence should be 
deducted from reproduction cost. Mesce v. City of Chicago, 301 Ill. App. 429, 23 N.E. 
2d 188. In the case of the building here involved, one or more of which has been 
condemned and all of which are to be torn down because they are obsolete and no 
longer serve any useful purpose, the value for purposes of the insurance which must be 
carried pursuant to Section 6-1-4, supra, should be based solely on salvage value. This 
figure can be determined by getting bids, or at least estimates, as to how much it will 
cost to raze the buildings if the firm doing the work is allowed to take the salvaged 
materials, as against the cost of such work if the wrecking firm is not to receive the 
salvaged materials. It seems obvious that if this method is used the value of such 
buildings, and thus the insurance premium to cover them against loss by fire, will be 
quite small.  


