
 

 

Opinion No. 60-44  

March 11, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. James L. Dow City Attorney P. O. Box 128 Carlsbad, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May an elector be considered eligible to vote in a city bond election if he actually paid 
taxes on property owned by him during the year next preceding the election, even 
though his name does not appear on the tax rolls?  

2. If such an elector is qualified, by what means may this fact be established so as to 
satisfy the election judges in determining whether to permit the elector to vote on the 
bond issue?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*398} ANALYSIS  

This question has been presented to the Attorney General on one previous occasion 
and was answered by Opinion No. 6374, uttered January 30, 1956.  

The conclusion of that opinion, to which this office still adheres, was that a person 
paying taxes on property in which he has the proprietary interest during the year next 
preceding the election is entitled and qualified to vote in the bond election.  

In submitting your second question, you have indicated that you plan to have the 
persons in the above category submit a receipt showing the payment of taxes for the 
year 1959 and, in addition thereto, to execute an affidavit setting out the fact that they 
are otherwise qualified electors and have paid taxes upon property owned by them 
during the year 1959.  

We are submitting a recommended affidavit form which is similar to the one you have 
sent us for perusal which I feel will be sufficient and legal. It is the opinion of this office 



 

 

that the system proposed by you for determining who qualifies as a tax paying property 
owner during the year 1959 is legal and adequate.  

By: B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


