
 

 

Opinion No. 60-40  

March 9, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: John A. Anderson City Attorney City of Lordsburg P. O. Box "S" Lordsburg, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Under Sec. 14-15-2, N.M.S.A., 1953 Comp., relating to the elections of city officers, 
who are certified as the candidates elected to the city board of aldermen in a city with 
four wards, the four candidates receiving the most votes city-wide or the candidate from 
each ward receiving the most votes city-wide?  

2. May candidates for the several city offices file for election on a "ticket" such as a 
"citizens group," and may ballots be authorized in which the voter has the choice of 
voting a straight "ticket" or for candidates from two or more "tickets" at his option?  

CONCLUSIONS  

1. The candidate from each ward receiving the most votes city-wide should be certified 
as elected.  

2. Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*393} ANALYSIS  

Section 14-15-2 requires as pertinent here that the qualified electors of cities are, on the 
first Tuesday of April on each even numbered year, to elect one alderman from each 
ward in the city.  

We have previously held in {*394} Opinion No. 3359 at page 125 of the Attorney 
General's Report for 1939-1940 that under this section, then compiled as Section 90-
608, 1929 Comp. Stat., a candidate for the office of alderman from one ward could 
reside in another ward of the city. Further, in Opinion No. 6406 dated March 13, 1956, 
we held that the candidate receiving the highest number of votes on a city-wide basis 
and not on a ward to ward basis is elected alderman from such ward. We base this 
conclusion upon the case with Wright v. Closson, 29 N.M. 546, 224 P. 483 in which 
the Court said:  



 

 

"We, therefore, conclude that members of a city council should be elected by the 
qualified electors throughout the municipality at large, and not from their respective 
wards only, and the lower court so held."  

Thus, it is clear that the candidate who is elected is he who has received the highest 
number of votes computed on a city-wide basis. This does not necessarily mean that in 
a city with four wards, the four candidates receiving the four highest number of votes will 
be elected because Sec. 14-15-2 requires that an alderman will be elected from each 
ward. This provision cannot be read out of the statute. Therefore, we conclude that the 
candidate receiving the most votes in each ward election is the candidate who is duly 
elected even though the number of votes he receives is to be computed on a city-wide 
basis.  

We turn now to your second question, i.e., may candidates for the city offices file for 
election on a "ticket" basis and if so, may the ballots be set up so that voters may, in the 
alternative, vote a straight ticket or a split ticket.  

There are no statutes that we are aware of which either specifically authorize or prohibit 
a ticket in municipal elections, nor has the Supreme Court of our state ever specifically 
ruled on this question. However, in the case of Hampton v. Priddy, 50 N.M. 23, 168 P. 
2d 100, our Court ruled that statutes dealing with political party organizations and 
nominations by political parties which have not received more than 15% of the total 
number of votes cast for candidates for governor at the last preceding election are 
inapplicable to a non-partisan ticket officer to electors in a municipal election. In doing 
so, the Court recognized the existence of such non-partisan tickets and in fact by dictum 
approved of them. With this case in mind and with no statutory authority expressly 
prohibiting such a ticket, we hold that candidates for city offices may file for election on 
a non-partisan ticket.  

It is also our opinion that ballots providing the voter the choice of voting a straight ticket 
or a split ticket in municipal elections may be used, provided the candidates for any 
ticket be placed on the ballot, file the tickets' name and emblem, if any, with the 
Secretary of State prior to the election. The case of Telles v. Carter, 57 N.M. 704, 262 
P. 2d 985 held that the general election provisions of the election code with respect to 
the manner of marking ballots was applicable to elections of municipal officers. Further, 
Sec. 14-14-3 requires that all elections for municipal officers, shall in all respects, be 
held and conducted in a manner prescribed by law in cases of county elections and 
Sec. 14-14-3 and 14-14-4, supra, apply to county elections. See also our Opinion No. 
59-2 in which we held that any party or non-partisan group is entitled to have its 
candidates in the municipal school election listed under the party or group emblem, but 
the emblem and party or group name must be registered with the Secretary of State and 
must not be confusingly similar to those of any other party. Copy of such opinion is 
enclosed.  

By: Philip R. Ashby  
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