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September 20, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Jack Love Assistant District Attorney Fifth Judicial District Lovington, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Hobbs Municipal Board of Education operate as its own board of finance 
independent of the county treasurer?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*551} ANALYSIS  

The answer to your question requires consideration of the two {*552} following sections. 
Section 73-7-28, N.M.S.A., 1953 Comp., reads in part as follows:  

"All school funds to the credit of any district shall be kept by the county treasurer and 
withdrawn only by warrant or voucher of the proper board of education, if and when the 
expense matures. . . ."  

Section 11-2-6, N.M.S.A., 1953 Comp., reads in part as follows:  

"The boards in control of the various public and educational institutions in this state, and 
all other boards handling public funds in any manner whatever, except county boards of 
education, boards of education of independent rural school districts, municipal boards of 
education of municipalities having less than 25,000 population according to the next 
preceding United States census and union high school boards, are hereby designated 
as boards of finance for such institutions and boards respectively. Each of such boards 
shall receive, handle and account, as provided by law, for all public moneys received by 
it, and shall deposit the funds of such institutions or boards in a depository or 
depositories qualified in accordance with the requirements of this act . . ."  

Upon a first reading of these two sections, they give the appearance of being in conflict. 
Upon a closer examination, however, it would seem that the two can be reconciled. Sec. 
73-7-28, supra, indicates that all school funds to the credit of any district shall be kept 



 

 

by the county treasurer. This merely gives the county treasurer custodial care over 
these school funds. Sec. 11-2-6, supra, provides that municipal boards of education of 
municipalities having more than 25,000 population may operate as their own boards of 
finance. It is not necessarily inconsistent for one public official to act as custodian of 
funds and for another board or group of public officials to act as a board of finance 
having control over these funds. Included in the powers and duties of a board of 
education acting as a board of finance would be the right to designate depositories and 
exact security from such depositories. Another right would be the direction of investment 
of school funds. The board would still receive, handle and account for these public 
moneys but would turn them over to the county treasurer and direct the county treasurer 
to deposit the funds in such depositories as it may specify. There is no machinery 
established whereby the board of education could become custodian of these funds. 
There is no provision for the municipal board to be bonded to care for these funds. This 
line of reasoning was followed in the case of State v. Fidelity & Deposit Co. of 
Maryland, 36 N.M. 166, 9 P. 2d 700. In view of the long standing rule that repeals by 
implication are not favored and that two statutes must be reconciled if possible, we are 
led to the view that Sec. 11-2-6, supra, allows municipal boards of education of 
municipalities having a population in excess of 25,000 to operate as a municipal board 
of finance. This does not, however, in our view, allow the board to operate completely 
independent of the county treasurer since we feel Sec. 73-7-28, supra, still retains 
custodial care of the school funds in the county treasurer.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


