
 

 

Opinion No. 60-125  

June 27, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Emilio Naranjo Administrator, Driver Services Department Motor Vehicle 
Division P. O. Drawer D Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

On December 18, 1959, a person was convicted of DWI and fined $ 100.00 plus costs 
in a justice of the peace court. A court abstract of the conviction was received on 
January 6, 1960 and an order revoking the person's license was issued by the Driver 
Services Department. On May 9, 1960, the Department received a corrected abstract 
from the court changing the charge to Reckless Driving. Does a justice of the peace 
court have the power to change, alter or set aside its judgments or convictions?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*500} ANALYSIS  

At the outset, it should be pointed out that justice of the peace courts were unknown at 
the common law and, therefore, they have only the authority and jurisdiction granted to 
them by the Constitution and Statutes of this State. I have examined the Constitution 
and statutes relating to these courts and have been unable to find any authority 
whatsoever granting to justice of the peace courts the power to change, alter or set 
aside their judgments or convictions. There is support in the case law of this State for 
this proposition. See State v. Bolton, 53 N.M. 256, where the Court said:  

"In this state a justice of peace is without power to set aside his judgments or grant a 
new trial. Pickering v. Palmer, 18 N.M. 473, 138 Pac. 198, 50 LRA, NS, 1055."  

While this case dealt with civil matters, we are of the opinion that it applies with equal 
force to criminal cases.  
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Finding no constitutional or statutory authority and on the basis of the Bolton case, 
supra, we are of the opinion that a justice of the peace cannot alter, change or set aside 
his judgments or convictions as set out in the facts of your question.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


