
 

 

Opinion No. 59-52  

May 21, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: Mr. Glenn B. Neumeyer Assistant District Attorney Third Judicial District Las 
Cruces, New Mexico  

The Juvenile Code does not authorize the apprehension and holding of juveniles unless 
a state law is violated or the juvenile is charged with habitual conduct specifically 
prohibited.  

OPINION  

{*80} This is written in reply to your recent request for an opinion on the following 
question:  

Does the juvenile code provide authority for holding out-of-state, run-away juveniles in 
custody?  

It is my opinion that juveniles who are merely found within a county in which a particular 
juvenile court has jurisdiction but who are not otherwise within the provisions of the 
code, may not be held. For a child under eighteen years of age to be within the 
provisions of the juvenile code so as to permit him to be taken into custody and lawfully 
held, requires that the juvenile shall have fallen into one of the following situations:  

1. violated a law of the state or ordinance or regulation of a political subdivision of the 
state;  

2. has by habitual disobedience of parental or other authority become habitually 
disobedient, wayward or uncontrollable;  

3. is habitually truant from home or school;  

4. habitually deports himself in a manner to injure or endanger the morals, health or 
welfare of himself or others.  

It is made apparent by your letter and the attached correspondence that the Dona Ana 
County juvenile authorities are confronted with a practical problem arising from the 
increasing number of non-resident juveniles being picked up and held for violations 
which would, if committed by an adult, constitute vagrancy. You question the validity of 
such charges and the authority to hold these minors when, as a matter of fact, there are 
no records available nor personal knowledge had by any of the local officials as to the 
habitual conduct of the minors.  



 

 

Considering first the jurisdiction of the juvenile courts as provided, Section 13-8-26 
N.M.S.A., 1953 Compilation (Pocket Supplement) as amended by Section 2, Chapter 
361, Emergency Laws enacted by the Twenty-fourth Legislature (1959) establishes that:  

"The juvenile court shall have exclusive original jurisdiction in proceedings:  

A. Concerning any juvenile under the age of eighteen years living or found within the 
county:  

(1) who has violated any law of the state, or any ordinance or regulation of a political 
subdivision thereof; * * *; or  

* * *  

(2) who by reason of habitually refusing to obey the reasonable and lawful commands 
or directions of his or her parent, parents, guardian, custodian, teacher, or any person 
or lawful authority, is deemed to be habitually uncontrolled, habitually disobedient or 
habitually wayward; or  

(3) who is habitually truant from school or home; or  

(4) who habitually deports himself as to injure or endanger the morals, health, or welfare 
of himself or others.  

B. * * *."  

As to violations of law, no real problem exists since the detaining charge will be 
sustained or fail upon the presentment of the evidence available. In the latter case of 
habitual conduct, however, it is a practical impossibility for an apprehending officer to 
truthfully allege habitual conduct in the case of a run-away, except of course, where the 
juvenile's past record is {*81} in fact, known and can be presented.  

It might be argued that under subsection 13-8-26 A. (3), that the fact that juvenile is a 
non-resident or transient establishes a presumption of habitual truancy from school or 
home. Since the disposition and penalties provided by the Juvenile Code are, however, 
restrictions on ones personal liberty and therefor criminal in nature, no such 
presumption may be employed.  

It has been suggested that the language used in Section 13-3-42 N.M.S.A. 1953 
Compilation, (Chapter 361, New Mexico Session Laws 1959:  

"When any juvenile found violating any law or ordinance, or whose surroundings are 
such as to endanger his welfare, is taken into custody, such taking into custody shall 
not be termed an arrest. The jurisdiction of the court shall attach from the time of such 
taking into custody.  



 

 

* * *." (Emphasis ours).  

may broaden or extend the jurisdiction of the Court.  

While this language establishes the point in time of the Court's jurisdiction, it does not, 
in my opinion, extend nor expand the jurisdiction of the juvenile court as is otherwise set 
out by Section 13-8-26 of this same Act.  

Accordingly, it is my opinion that the Juvenile Code does not authorize the 
apprehension or holding of a juvenile regardless of residence status unless the juvenile 
is charged with a violation of law or of the type of habitual conduct specifically provided 
to bring him within the jurisdiction of the juvenile court.  

Hilton A. Dickson, Jr.  

Assistant Attorney General  


