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November 13, 1959  

BY: OPINION OF HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: The Honorable Thomas R. Roberts Representative, Los Alamos County 1217 - 6th 
Street Los Alamos, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is the last proviso of § 15-37-3, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), operative so as to 
allow H class counties to elect their county commissioners at large?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*291} ANALYSIS  

The question to which you refer arises because of the doubt cast upon the 
constitutionality of the section you cite due to its amendment by Chapter 106, Laws 
1959.  

Section 15-37-3, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), as amended, reads as follows:  

"15-37-3. ELECTION BY DISTRICTS -- PERIOD FOR DISTRICTING -- ELECTION AT 
LARGE. -- Each county may be divided by the first board of commissioners holding 
office, into three compact districts, as equal in proportion to population as possible, 
numbered respectively by one, two and three, and if so divided shall not be subject to 
alteration oftener than once in two years, and if so divided one commissioner shall be 
elected from each such district by the votes of the whole county and shall be a resident 
of the district from which he is elected. Such division of the county into three districts if 
such division is made shall be made within six months after the first board of 
commissioners of the county have been elected to office; provided that districts as they 
existed on January 1, 1959, shall not be changed until after January 1, 1961. Provided, 
however, that any board of county commissioners of counties of the H class may 
by resolution adopted in any calendar year in which no election of county 
commissioners is to be held, provide that the three county commissioners for 
said county shall be elected at large and without division of the county into 
districts, and such resolution shall not be subject to repeal, revision or 



 

 

amendment for a period of two years following the date of its adoption." 
(Emphasis supplied)  

Chapter 106 amended this section to provide for an additional qualification for a person 
holding the office of county commissioner. That additional requirement is that a 
commissioner must be a resident of the district from which he is elected. Argument has 
been advanced that this chapter is in violation of the Constitution of New Mexico by 
virtue of the holding in Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577. Assuming arguendo 
-- we do not so hold -- that the residency requirement is unconstitutional, it is still our 
opinion that the second and last proviso of Chapter 106 is effective and does not fall 
with the remainder of Chapter 106.  

While it is the general rule that a proviso modifies or restricts only that part of a statute 
which immediately precedes it and therefore would fall when that part of the statute 
falls, there is an exception to this rule to the effect that the mere fact that a sentence 
begins "provided" does {*292} not of necessity make it a proviso and that it may, in fact, 
be used in the disjunctive and contain new matter rather than an exception to what has 
gone before. See Burlingham v. Crouse, 228 U.S. 459; United States v. Babbit, 1 
Black (U.S.) 55; State v. Shaw, 38 Del. 352, 192 A. 610, and generally, 50 Am. Jur. 458 
and 59 C.J.S. 1090.  

It is our opinion that this exception applies in this instance. Even if a court were to strike 
the residency requirement in the statute, the last proviso has a substantive meaning 
apart from that. The statute, before amendment in 1959, provided for commissioner 
districts. It did not provide for residency nor did it allow commissioners in H class 
counties to run at large. The amendment by Chapter 106 then attempted two things. It 
first attempted to require that commissioners be residents of the districts from which 
they are elected. It next attempted to allow as a substantive enactment H class county 
commissioners to run at large. While the Legislature chose the unfortunate manner of a 
proviso to enact this last amendment, it is evident that it was, in fact, a substantive 
change in the whole statute rather than a mere exception or modifier of the residency 
requirement provided for in the same chapter. This proviso then would not fall if the 
residency requirement were to be ruled unconstitutional since it is a substantive 
enactment notwithstanding the form in which it appears. It is a cardinal rule of 
construction needing no citation that only that part of a statute which is held 
unconstitutional becomes inoperative and the portion of the statute which is severable 
and unaffected can stand alone.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


