
 

 

Opinion No. 59-178  

November 3, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Tom Wiley Superintendent of Public Instruction Department of Education Santa 
Fe, New Mexico  

{*275} This is in response to your recent inquiry in which you asked the following 
question:  

May the Santa Fe Municipal Board of Education deviate in any way in its teachers 
contract from that form of contract which has been approved by the State Board of 
Education?  

Our answer to your question is that the Santa Fe Municipal Board {*276} of Education 
may not deviate in any material respect from a form of contract approved by the State 
board. However, the State board may not withhold written approval of the total teacher 
contract of the Santa Fe board if such contract does not impose conditions in derogation 
of its authorities vested by law, or in the alternative, the Santa Fe board may enact 
regulations outside of the formal contract giving to such board or the school 
superintendent, powers vested in such board or superintendent by law.  

Before going into the law relating to teacher contracts in New Mexico, we shall first 
briefly examine the contract in question. You have stated that you are aware of its 
terms. Such contract follows the form approved by the State board in all material 
respects except that in the second and fourth paragraphs thereof, reference is made to 
additional provisions attached thereto and known as Endorsements 1 and 2. 
Endorsements 1 sets out the method of computing the salary of the teacher concerned, 
including a base salary, extra service and other increments and "deductions", in the 
form of decrements, as further explained in Endorsement 2. Endorsement 2, entitled 
"Conditions of Employment, Tenure, and Continuation on Tenure in the Santa Fe City 
Schools", generally sets forth the qualifications for hiring and retention of teachers, 
including those on tenure. It further specifies that salaries may be altered upward or 
downward (downward only for an ensuing contract year) according to the terms of the 
endorsement and fixes a mandatory retirement age of 66. Another provision spells out 
minimum professional and education requirements for those teachers to be hired or 
retained. You have informed me that such professional requirements are greater than 
those imposed by the State board for State certification.  

We have purposely not gone into detail as to the exact provisions of the endorsements, 
nor shall we do so, for as we view the request, we are only to decide whether the Santa 
Fe board may legally add such provisions generally to the approved contract form, and 
if not, whether the board may legally generally impose like or similar type conditions in 



 

 

another manner. Therefore, we shall not "fly-speck" the contract to determine whether 
its exact terms constitute a valid exercise of authority by the Santa Fe board.  

Our opinion is that the Santa Fe Municipal School Board may not use this contract 
without the approval of the State School Board. Section 73-12-14, N.M.S.A. 1953 
Comp. reads as follows:  

"All contracts for employees, other than those not required to have teaching certificates, 
shall be on forms approved by the state board of education, containing and specifying 
the term of service, the salary to be paid, the causes for the termination of the contract, 
and such other provisions as may be lawfully required by the state board of education."  

There is no case authority interpreting this statute nor have we found any cases from 
other jurisdictions interpreting similar language. Therefore of necessity, our opinion 
must be based upon what we view to be the most reasonable interpretation of the 
statute and not upon rules set down by courts who have previously construed like or 
similar language.  

In our opinion, the only way that this statute can be given any meaning at all, and not be 
completely ignored is to hold that all teachers contracts in New Mexico must be on 
forms approved by the State Board of Education. See our Opinion No. 5945. However, 
we do not think that such statute gives to the State board complete and uncontrolled 
discretion to determine exactly what terms must be in an approved form of contract. 
Note that in the terms of the statute, the form so approved {*277} must specify the term 
of service, the salary to be paid, the causes for termination of the contract, ". . . and 
such other provisions as may be lawfully required by the state board of education." It is 
clear that this language means that all teachers contracts approved by the State Board 
must contain provisions setting forth the period of employment, salary to be paid and 
causes for termination, and other lawfully required provisions. In our opinion, this 
language further means, by implication, that if all the lawful requirements of the State 
board are met, the State board must as a matter of course, approve any additional 
provisions inserted by the Santa Fe board if such provisions are within the power of 
such board to impose, since the State board would have no authority to refuse to 
approve such lawfully inserted provisions. In other words, the State board may insist on 
the insertion of provisions it lawfully may require and cannot insist on deletion of 
provisions the Santa Fe board may lawfully require.  

We gather from our reading of the contract that the Santa Fe board is by Endorsements 
1 and 2 specifying the method of payment of salary, the minimum scholastic and 
professional requirements of the board in regard to future contract years, the standards 
of efficiency expected of teachers in the Santa Fe city schools, and the mandatory 
retirement age. The contract applies to tenure and non-tenure teachers alike. The 
question arises, therefore, as to whether the Santa Fe board has the authority to write 
provisions to this effect in the teachers contract.  



 

 

In our opinion, the Santa Fe board has the authority generally to insert provisions 
regulating its teachers in these regards. The powers of the State Board of Education are 
spelled out in Sections 73-1-1 and 73-1-7, supra. This Section (73-1-7) reads in part as 
follows:  

"The state board of education shall have the following powers:  

* * *  

(d) To hold or cause to be held, examinations for teachers for all the elementary and 
high schools of the state, under such regulations as it may prescribe; to fix the fees for 
all examinations and certifications, and pay the cost thereof from such funds as may be 
provided therefor.  

(e) To determine qualifications of persons teaching or desiring to teach school in any of 
the public, elementary and high schools of the state and to that end promulgate, from 
time to time, a system of classification of teachers.  

(f) To certificate teachers according to law and the prescribed classification of said 
board, and at its discretion to issue temporary teaching certificates in the interim of 
examinations, but in no case shall a person under the age of 18 years be certificated.  

(g) 1. To revoke teachers' certificates for incompetency, immorality or for any cause 
which would have withheld its issuance in the first instance, but action hereunder shall 
only be taken after service of the accusation upon the accused person and hearing or 
opportunity to be heard thereon shall have been given the accused.  

* * *  

(i) To make and require the performance of all needful rules and regulations respecting 
the general powers of supervision of schools by said board.  

* * *  

(m) To adopt rules and regulations not inconsistent with law, for its own government and 
for the government of the {*278} public elementary and high schools of the state."  

You will note that these powers include the power to determine qualifications of persons 
teaching or desiring to teach in the public schools, the power to certificate teachers 
according to law and its own prescribed classifications, to revoke such certifications, to 
make and prescribe regulations respecting the general powers of supervision over the 
schools, and to adopt rules and regulations, not inconsistent with law, for the 
government of the public elementary and high schools of the State. Section 73-1-1 
supra, provides that the State board shall be the governing authority of all public 
elementary and high schools of the State and among other duties, shall determine 
public school policies and have the control, management and direction of all public 



 

 

schools. As we view this section, the State board is granted broad supervisory powers 
but still must accede to specific powers vested in local boards, be they municipal, 
county or otherwise.  

You have informed me that insofar as these powers relate to teachers, you and your 
predecessors and the present and prior State boards have continuously taken the 
position that the certification and regulatory powers of the State board are in the nature 
of prescribing minimum standards which must be met before a teacher is qualified to 
teach in the State and do not interfere with the setting of higher standards by local 
boards, should they so desire. You further state that absent any specific grant of 
authority to the State board to set or regulate salaries, such matters are entirely within 
the province of the local boards.  

This view is substantiated by reference to the authorities of municipal boards of 
education of which the Santa Fe board is one. These authorities are spelled out by 
reference to the following sections of the statutes. Section 73-10-2, supra, states that a 
municipal board has the same powers over schools and school districts within its 
jurisdiction as do county boards of education over schools and school districts within 
their respective jurisdictions. By referring to Sections 73-9-1, 73-9-7 and 73-9-8, supra, 
relating to the powers of county boards, we see that except for certain conditions not by 
reference pertinent to a municipal school board, the municipal board has the power to 
employ and discharge all teachers and all employees subject to limitations otherwise 
provided. Such power by this section may be delegated to the county school 
superintendent and by reference, this probably means such power could be delegated 
by a municipal board to the municipal superintendent of schools. There can be no 
question but that the power to employ and discharge teachers carries with it the power 
to set salaries, impose working conditions and regulations, impose professional 
standards, and set mandatory retirement ages, subject only to the limitations otherwise 
imposed by law. See our Opinion No. 4638. The only limitations we know of are those 
relating to certification of teachers vested in the State board, discussed above, and 
possible limitations imposed by the Tenure Act, Section 73-12-13, supra.  

As we have just stated, the Tenure Act might contain some provisions which limit the 
powers of the Santa Fe board in regard to the policies behind Endorsements 1 and 2. 
Generally, the Tenure Act provides a means whereby a teacher who has completed 3 
continuous years with the same administrative school unit and holds a contract to teach 
the fourth continuous year may appeal to the State board and eventually to the courts if 
such teacher was discharged by said school unit. However, since your request did not 
ask for our opinion in connection with the interrogation of the Tenure Act to the form of 
teachers contract used by the Santa Fe board, we shall not further comment upon such 
a question at this time.  

At this point, we wish to point {*279} out that in our opinion, the Santa Fe Board may, if 
it wishes, delete endorsements 1 and 2 from its teaching contract and enact regulations 
not formally incorporated therein, which regulations, if issued within the board's legal 
authority accomplish the same result. By using this approach, no State board approval 



 

 

of the formal contract would be needed, for the remainder of the contract is on a form 
already approved by the State board in all material respects.  

In closing, we wish to emphasize that by his opinion, we are not expressing our views 
on the legality of each and every provision of Endorsements 1 and 2. The sole purpose 
of this opinion is to state our view that although Endorsements 1 and 2 must be 
submitted to the State board for approval, such approval cannot be withheld unless the 
provisions thereof are outside the authority of the Santa Fe board to act upon.  

Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


