
 

 

Opinion No. 59-168  

October 20, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Honorable W. B. Hazen Probate Judge Grant County Silver City, New Mexico  

{*260} This is in response to your request for an opinion on the following question:  

"May unidentified funds which are presumably from unclaimed estates dating back as 
far as 1925 and which were deposited by various probate judges in a savings account 
be turned over to the current school fund?"  

It is our opinion that the funds should be turned over to the County Treasurer to be held 
by the Treasurer for a period of one year and then remitted to the State Treasurer to be 
credited to the state school fund.  

§ 29-1-21, N.M.S.A., 1953 Compilation provides:  

"If there be property remaining uninherited, it shall be escheat to the state."  

Since no court action is required to declare an escheat, title automatically passes to the 
State. Schmitz v. New Mexico State Tax Commission, 55 N.M. 320.  

Under §§ 31-15-1 to 31-15-6 there is outlined the procedure to be taken in the case of 
property which is to escheat to the state. Presumably in the case of the funds you now 
have, the proper steps have been taken by the probate judges who deposited this 
money in the savings account. You are correct in contending that this money should 
have been turned over to the County Treasurer pursuant to § 31-15-4, N.M.S.A. 1953 
Compilation, and it should not have been placed in an account opened by the probate 
court.  

{*261} The correct procedure to be taken at this time is to turn this money over to the 
County Treasurer who must hold it for one (1) year pursuant to § 31-15-6, N.M.S.A. 
1953 Compilation, and if no application is made by any person to administer any of the 
estates within that time, the funds should then be remitted to the State Treasurer to be 
made a part of the current school fund pursuant to Article XII, § 4 of the New Mexico 
Constitution.  

It is our belief that this procedure is best because of the fact that you are unable to 
ascertain at this time whether or not this money came into the possession of the probate 
court as a result of having no one to inherit under § 29-1-21 or from an abandoned 
estate under §§ 31-15-1 to 31-15-6. Therefore, it is suggested that you follow the 
procedure outlined under the latter sections so that there can be no question of the 
propriety of your actions.  



 

 

I am enclosing a copy of Attorney General's Opinion No. 1795 which deals with this 
problem. Section 38-112 of the 1929 compilation referred to in that opinion is now 
codified as § 29-1-21 and §§ 44-104 and 44-106 are now codified as §§ 35-15-4 and 
35-15-6.  

We trust this opinion will assist you in your effect to see that these funds are properly 
paid over to the State.  

B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


