
 

 

Opinion No. 59-190  

November 19, 1959  

BY: OPINION OF HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. W. K. Aldridge Division of Liquor Control Bureau of Revenue Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. May salted wines of not more than 20% of alcohol by volume and containing not less 
than 1.5 grams of salt per 100 cubic centimeters, which under federal law are exempt 
from rectification tax, be marketed in New Mexico free from the state excise tax and in 
non-licensed outlets such as grocery stores and other food stores?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*293} ANALYSIS  

"It has generally been held that compounds which are distinctively known and used as 
drugs, medicinal, toilet, or culinary preparations are not intoxicating liquors, within the 
statutes, no matter how large a proportion of alcohol they may contain, where they 
cannot practically be taken as a beverage for the sake of the alcohol which they contain 
because of their repulsive taste or smell, because the effect of the alcohol is 
counteracted by the other ingredients, or because of their systematic effects if taken in 
excess doses." 48 Am. Jur. Intoxicating Liquars, § 10. . . . (Emphasis supplied)  

The test is whether or not the concoction is potable, particularly where the statute 
defines alcoholic liquors as beverages. The language of Section 46-1-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation, Pocket Supplement, reads in part as follows:  

"The term 'wine' shall be construed to include the words 'fruit juices' and shall mean all 
alcoholic beverages obtained by the fermentation of the natural sugar contained in fruit 
or other agricultural products . . ." (Emphasis supplied).  

A discussion of this definition may be found in C.J.S., Intoxicating Liquors, §§ 1-10. 
Excerpts from these sections, which are pertinent to your question are as follows:  



 

 

"§ 1. . . . Fitness for beverage purposes is an essential attribute of intoxicating liquor, 
and, notwithstanding a liquor contains the requisite amount of alcohol, it is not an 
intoxicating liquor if it is unfit for beverage purposes, . . ."  

"2. . . . The word 'beverage,' as used in the statutes relating to intoxicating liquors, 
means a liquor that is capable of being drunk, and, in determining whether a liquor is 
capable of being used as a beverage, the test applied is not limited to the case of an 
average individual with average tastes. . ."  

We are of the opinion that in order to permit salted (cooking) wines to be sold in food 
store outlets without the payment of excise tax, the question must first be either 
judicially or administratively determined: "Is the concoction in question capable of being 
{*294} used as a beverage?" If the answer is in the affirmative, then because of its 
alcoholic content, it would definitely be within the scope of our law pertaining to the sale 
of alcoholic liquors. If the question is answered in the negative, then no liquor tax would 
have to be paid on it and the product could be marketed in food stores without a license.  

Whether the preparation in question is potable or not is a question of fact which this 
office cannot determine. As Chief of the Division, you must decide on the facts whether 
or not this salted wine may be used as a beverage. If it cannot be so used, your 
submitted question is answered in the affirmative; if the salted wine can be used as a 
beverage, then the answer to your submitted question is in the negative and the wine 
can only be sold under the general licensing and regulatory laws of this State pertaining 
to alcoholic liquors, including Section 46-7-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket 
Supplement, relating to the payment of excise taxes thereon.  

By: B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


