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House Las Cruces, New Mexico

{*257} This is written in reply to your recent request for an opinion on the following
guestion:

"Can the County Commissioners under Chapter 117, Laws 1951, at page 301, which is
codified as Section 6-5-4, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), obtain the services of a fiscal
agent in a bond issue to handle the matter for them without obtaining bids when under
Section E they feel it would be impractical to obtain bids for professional services."

In answer to your question, it is our opinion that: Yes, the Commissioners may make
such a contract without the bidding process.

The question which you ask can be resolved by reference to the statute cited by you.
Section 6-5-4, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS) reads in part as follows:

"A. Purchases, or contracts for materials or labor or both materials or labor to be
furnished or improved . . . shall be made . . ." (Emphasis Supplied)

The question then resolves itself into whether a contract to hire a fiscal expert to handle
a bond issue is a contract for labor within the meaning of the above cited section. The
Supreme Court of New Mexico has never had occasion to define the word "labor" within
the context of the public purchases act; the only construction of this word being in cases
involving lien and labor statutes. Other states having similar purchasing statutes have,
however, construed this word. The Supreme Court of New Jersey in Heston v. Atlantic
City, 93 N.J.L. 317, 107 Atl. 820, while construing the word "labor" in its purchasing
statute, had this to say:

". .. as we apprehend the services to be rendered under this resolution [hiring firm of
auditors] were of a character involving peculiar professional education and experience,
which invariably have differentiated their possessor in the industrial, economical and
social environment of life, from one possessed only of the capacity to furnish work and
labor as those terms are commonly accepted. Such services are comparable in
character with the special services of counsel, the employment of a physician, or like
expert service in the discharge of municipal administrative requirements; and while,
generically, all such persons are engaged in work and labor, the {*258} ordinary mind,
untrammeled by the niceties of phraseology and etymology, would find it difficult, even
in the present liberal segregations of economic life, to change the acquired meaning
that custom and time have accorded these words."



This position is taken by the Supreme Court of North Dakota in Bratten v. Olson, 28
N.D. 235, 148 N.W. 829 where in construing a purchasing statute similar to New
Mexico's said:

"The word 'labor', when used in a similar context to that furnished by the statute before
us, has, as we believe, never been held to cover and include expert or semi-
professional services such as those furnished by lawyers, doctors, chemists, consulting
engineers, and expert accountants. (Citing Authorities)"

We are therefore of the opinion that professional services such as are contemplated in
your question are not labor within the meaning of Section 6-5-4, N.M.S.A., 1953 Comp.

(PS) and therefore, the bid procedure outlined in that section need not be followed in
such a case.
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