
 

 

Opinion No. 59-18  

February 25, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: Honorable Armando Larragoite State Representative Santa Fe, New Mexico  

New Mexico National Guard is included as a part of the armed forces of the United 
States only during a period of federal service.  

An "employee", who leaves a position to enter the armed forces of the United States, 
may remain in the service indefinitely and retain his re-employment rights.  

No distinction is made between volunteers and draftees under the veterans' re-
employment act.  

No distinction is drawn between officers and enlisted personnel under the veterans' re-
employment act.  

A member of the New Mexico National Guard, who served under orders of the 
governor, is not a member of the "armed forces of the United States" and not entitled to 
re-employment rights.  

OPINION  

{*25} This is written in reply to your recent request for an opinion on the following 
questions:  

To what extent and under what circumstances does the term "armed forces of the 
United States" include the New Mexico National Guard within the meaning of the 
Veterans Re-employment Act?  

How long may an employee remain in service in the armed forces of the United States 
and still be entitled to reinstatement and employment upon release from such service 
under the provisions of the Veterans Re-employment Act?  

Is there any distinction drawn under the provisions of the Veterans Re-employment Act 
between an individual who remains in the service voluntarily, though not required to do 
so, and an individual whose service is compulsory?  

Is there any distinction drawn under the provisions of the Veterans Re-employment Act 
with respect to restoration of employment as between commissioned officers and men 
in enlisted grades?  



 

 

It is my opinion that the New Mexico National Guard is to be considered as a part of the 
"armed forces of the United States" only during those periods subsequent to a 
congressional declaration of national emergency when the Guard has been called to 
federal service and is under the command of the president.  

It is my opinion that a former employee may remain in the "armed forces of the United 
States" for an indefinite period and still be entitled to rights of re-employment.  

It is my opinion that no distinction is drawn between persons who remain in the service 
voluntarily and those who serve only for a period as required by law or regulation.  

It is my opinion that no distinction is made between officers and enlisted personnel with 
regard to re-employment rights.  

And finally, it is my opinion that a person serving in the New Mexico National Guard 
during a period when the Guard is not a part of the armed forces of the United States, 
but rather is commanded by the governor, is not entitled to reinstatement as an 
employee under the provisions of the Veterans Re-employment Act.  

The New Mexico National Guard is created by Article XVIII, Section 1, Constitution of 
New Mexico, which provides:  

"The militia of this state shall consist of all able-bodied male citizens between the ages 
of eighteen and forty-five, except such as are exempt by laws of the United States or of 
this state. The organized militia shall be called the 'National Guard of New Mexico,' of 
which the governor shall be the commander-in-chief."  

In keeping with this constitutional provision and those found in Sections 91-1-22 and 9-
2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, the governor of the state shall organize the National 
Guard and shall serve as its commander in chief, ". . . except of such portions thereof, 
as may at times be in the service of the United States."  

Both officers and enlisted personnel receive pay and allowances from the state when 
called to active duty by the governor, but when such persons are called for active 
service, with their respective units, by the United States, all state pay ceases. Section 9-
6-1, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

A search of the decided cases from our Supreme Court does not reveal a ruling by 
which the New Mexico National Guard has been considered as a separate and distinct 
entity from the armed forces of the United States. However, in {*26} Baker v. Baker, 
200 N.C. 232, 156 S.E. 917, the Supreme Court of North Carolina held, with respect to 
provisions similar to those governing in this state, that the National Guard is an 
organization of the state militia and does not become a part of the United States Army 
until Congress declares an emergency. (32 U.S.C.A., Sec. 1 et seq.; Code 1927, Sec. 
6808 et seq.). See also Blanco v. Austin, 97 N.Y.S. 328, 204 App. Div. 34. And in 
Williams v. United States, 189 F.2d 607, a case arising under the Federal Tort Claims 



 

 

Act against the United States, it was held that members of the Oklahoma National 
Guard were servants of the state since the particular unit of the Guard had not been 
ordered into active service of the United States.  

Sections 74-5-1 to 74-5-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, constitute the Veterans Re-
employment Act of New Mexico, which follows the form and substance of similar 
provisions enacted by Congress and found as part of the Selective Training and Service 
Act of 1940. The New Mexico law provides in part, Section 74-5-1, that:  

"Any person who, since July 1, 1940, has left or leaves a position, other than a 
temporary position, in the employ of any employer, to enter the armed forces of the 
United States, and who serves one (1) year or more and is honorably discharged, or is 
entitled to a certificate to the effect that he has satisfactorily completed his period of 
training and service of one (1) year (if enlisted man) or who terminates his or her service 
without dishonor (if an officer), and is still qualified to perform the duties of such 
position, and makes application for reemployment within ninety (90) days after he is 
relieved from such training and service or from hospitalization continuing after discharge 
for a period of not more than one (1) year:  

(a) If such position was in the employ of a private employer, such employer shall restore 
such person to such position of like seniority, status, and pay unless the employer's 
circumstances have so changed as to make it impossible or unreasonable to do so;  

(b) If such position was in the employ of the state of New Mexico, any political 
subdivision thereof, state institution, county or municipality, such person shall be 
restored to such position or to a position of like seniority, status, and pay."  

From the requirements of this statute and in keeping with the classification of National 
Guard units as expressed in the authorities discussed, it must be concluded that only 
after the Guard has been called into federal service may its members be considered to 
have been in the "armed forces of the United States." And further, the National Guard is 
included as part of the federal force only for that period during which it is commanded 
by the president or his duly appointed or provided for executive and staff officers.  

In support of my opinion and answer to your second question, the controlling statute 
(Sec. 74-5-1) merely provides that, "any person . . . who serves one (1) year or more 
and is honorably discharged, . . . shall be restored to such position or to a position of 
like seniority, . . ." This language is quite similar to that found in the Federal Selective 
Training and Service Act, which was continued by Section 7 of the Service Extension 
Act of 1941, and which was construed in White v. Boston & M. R. R., 79 F. Supp. 85. 
The question, in this case, involved a period of service served during more than one 
enlistment. The district court said:  

"There is nothing in its language to show that Congress meant to discriminate in any 
manner between persons enlisting for the first or second time; neither does it refer to 
{*27} the rights of inductees as of any particular time.  



 

 

As the respondent contends, the status of a man who has seen service in the armed 
forces and after subsequently reenlisting is restored to his former position without loss 
of seniority, would act adversely to faithful workers who during the meantime had 
acquired seniority rights. Nevertheless, Congress took no action to amend the act so as 
to deny the benefits of section 8 (b) (B) of the Selective Training and Service Act of 
1940, 50 U.S.C.A. Appendix Sec. 308(b) (B), to such persons. I am, therefore, of the 
opinion that the court should not usurp the legislative function to correct any possible 
inequity that may exist by a strained interpretation of the clear language of Section 7 of 
the Service Extension Act of 1941, as amended."  

Since there is no limitation of service found in our statute, it must be concluded that an 
"employee" may remain in the "armed forces of the United States" indefinitely and still 
be entitled to re-employment rights if application is made therefor within ninety days 
after he is discharged or otherwise honorably separated from the service.  

Your third question, I believe, is answered in the negative by Attorney General's Opinion 
No. 4104, dated June 22, 1942. Mr. Houk wrote:  

"Chapter 10 of the Laws of 1941, provides for the reinstatement in civil positions of 
persons who enter the armed forces of the United States. I do not find anything within 
this act which in any way intimates that a person who volunteers to serve his country 
would not be entitled to the same benefits as a person who is drafted.  

This being true, I am of the opinion that a person who volunteers to serve in either the 
Army, Navy or Marine Corps is entitled to the same benefits as set forth under Chapter 
10, Laws of 1941, as is a person who is drafted."  

My opinion and answer to your fourth question is founded in the language of Section 74-
5-1 wherein it is provided in part that, "Any person who . . . leaves a position . . . to enter 
the armed forces of the United States . . . and is honorably discharged . . . (if enlisted 
man) or who terminates his or her service without dishonor (if an officer), . . . shall be 
restored to such position. . ." I thus conclude no distinction may be drawn between 
officers and enlisted personnel under the considered act. Each has the same and equal 
rights.  

Turning finally to the hypothetical situation posed in your inquiry, it must be concluded 
from the analysis of the governing law already presented that the guardsman suggested 
does not qualify for any future benefits under the New Mexico Veterans Re-employment 
Act.  

Firstly, it is provided that a person shall be re-employed if he serves with honor for a 
year or longer with the armed forces of the United States. This requirement would be 
met in the instant case by showing two years with the navy. Secondly, the veteran must 
apply or request reinstatement in his old or similar job within ninety days. This appears 
to have been done and the "employee" was rehired. Next, however, it is stated that the 
"employee" associated himself with the New Mexico National Guard and thereafter was 



 

 

ordered by the Adjutant General to full time duty. It is assumed, as concerns the 
reasoning in this opinion, that he became a full time guardsman, performed duties as a 
unit administrator or maintenance supervisor, and was paid from funds appropriated 
from the state treasury. In this last assignment, it must be concluded that the 
"employee" {*28} would not be leaving the "armed forces of the United States" as 
contemplated by Section 74-5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation. This person's re-
employment rights under the New Mexico law ceased to exist subsequent to the running 
of one year from the time of reinstatement in his old job after being discharged from the 
navy.  

Hilton A. Dickson, Jr.  

Assistant Attorney General  


