
 

 

Opinion No. 59-115  

August 20, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Victor C. Breen District Attorney Tenth Judicial District Tucumcari, New Mexico  

{*179} This is in response to your recent request for an opinion on the following 
question:  

Can the county school superintendent of Quay County who is in his second consecutive 
term and who, prior to the expiration of this term, will have no schools under his 
jurisdiction, seek another county office in the coming election?  

The answer to your above question is no.  

Article X, Section 2 of the Constitution of New Mexico, prohibits a person from serving 
three consecutive terms as a county officer in any capacity. There must be an interim 
period of two years before any person, who, having served two terms consecutively, is 
eligible for another county office. This section reads as follows:  

"All county officers shall be elected for a term of two years and after having served two 
consecutive terms, shall be ineligible to hold any county office for two years thereafter."  

We interpret this constitutional prohibition to mean that a person elected for two 
consecutive two-year terms to a county office is ineligible to seek a third consecutive 
county elective position. It has been suggested that an incumbent might resign before 
the end of his second consecutive term and thus contend he has not served the full two 
terms. It is our opinion that irrespective of whether or not he resigns prior to the 
completion of his second term, he is nevertheless ineligible to seek election for a third 
consecutive time. To apply any other meaning to this section would make a mockery of 
the intent of those who framed this section. We have held in Attorney General's Opinion 
No. 5995 that constitutional prohibitions against the increase in salary of an officer 
during his elective term cannot be side-stepped by the resignation of that officer and 
reappointment to fulfill his own unexpired term. We said in that opinion that subterfuge 
will not be permitted to avoid the clear meaning and intent of a constitutional prohibition.  

If an elective county official was permitted to resign during any portion of his term, it is 
manifest that such official could resign on the last day of his second term and claim that 
he has not served two consecutive terms and thus is eligible to seek re-election.  

The fact that the county school system is being consolidated with other systems does 
not dispose of the elective office of the county school superintendent. Section 73-5-1, 
N.M.S.A., 1953 Comp., (P.S.), provides that a county school superintendent shall be 
elected for each county at each general election. This section provides for the term of 



 

 

office which is consistent with the constitutional provision quoted above, and for the 
salaries {*180} of the superintendent in relation to a number of factors. This section then 
continues under subsection (d) in part as follows:  

". . . And Provided further, that in counties where there are no rural school rooms under 
the jurisdiction of the county school superintendent that the salary of the county school 
superintendent shall be one dollar ($ 1.00) per year shall be paid to any such county 
school superintendent . . ."  

The present county school superintendent is entitled to complete his term of office for 
which he was elected even though during a portion of this term he may have no rural 
schools to administer. He is not eligible to seek election to another county office in the 
forthcoming election but must wait the prescribed two-year period.  

B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


