
 

 

Opinion No. 58-76  

April 8, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Homer C. Pickens, Director, Department of Game and Fish, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

"Under Chapter 53-4-3, do you recommend to the Commission that they advertise these 
tracts of land for sale through the State Purchasing Agent, or do you feel that the 
Commission may advertise locally, under their own name, and sell directly to the 
highest bidder?"  

CONCLUSION  

The Commission could do either, in its discretion. This office has no power to 
recommend on matters of policy.  

OPINION  

ANALYSIS  

Under § 53-4-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement, the State Game 
Commission is itself authorized to sell its lands, or interests therein, unfettered by the 
provisions of § 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement. Opinion of the 
Attorney General No. 57-149 (Substitute), rendered July 19, 1957.  

Nor is there anything in § 53-4-3, supra, which requires the proposed sale or other 
disposition to be referred to the State Purchasing Agent.  

Of course, we are aware of the provisions of § 6-7-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
reading as follows:  

"The purchasing agent shall have power to transfer any supplies contracted for from any 
department where they are not needed to any other department where they are needed, 
and to direct the proper charges and credits to be made in the appropriations of the 
departments concerned. He shall also have the power to sell at private sale any 
surplus or unneeded supplies or property in his hands owned by the state or any 
department thereof, at a price not less than was paid for the same or may sell the 
same for less than cost thereof, to the highest and best bidder for cash, after advertising 



 

 

the same in the manner provided by law for the sale of personal property upon 
execution, and shall deposit the money received therefor to the credit of the department 
or departments for and on account of which such unneeded supplies were purchased. 
He shall at all times keep in his office a current inventory of all movable equipment 
owned by the state." (Emphasis ours).  

However, this statute does not require you to place the lands in question in the hands 
of the State Purchasing Agent for subsequent disposition by him. The language is 
permissive only, and under the terms thereof the State Purchasing Agent only may sell 
such property as is placed in his hands [ILLEGIBLE WORD] a state department for the 
purpose of sale. He has no right to [ILLEGIBLE WORD] property unless it is placed with 
him for disposition. Opinion of the Attorney General No. 4560, dated August 11, 1944. 
But the State Game Commission could, if it so desires, place the lands in question with 
the State Purchasing Agent for sale by him. This is, of course, a policy matter upon 
which this office is not entitled to express itself.  

Referring again to § 53-4-3, supra, we believe it must be interpreted so as to favor its 
evident purpose, and in a manner consistent with the best interests of the State Game 
Commission. In accordance therewith, if the Commission chooses to itself sell the 
lands, it could, if it wanted, advertise the proposed sale, or otherwise notify prospective 
purchasers. But again, such is a matter to be determined by the Commission in its 
sound discretion.  


